EUs utenrikssjef: 150.000 russiske soldater ved Ukrainas grense og på Krim

En ukrainsk soldat holder øye med stillinger langs frontlinjen som skiller regjeringsstyrkene fra russiskvennlige separatister øst i landet. Ifølge EUs utenrikssjef har Russland 150.000 soldater ved grensen mot Ukraina og på den annekterte Krim-halvøya.
En ukrainsk soldat holder øye med stillinger langs frontlinjen som skiller regjeringsstyrkene fra russiskvennlige separatister øst i landet. Ifølge EUs utenrikssjef har Russland 150.000 soldater ved grensen mot Ukraina og på den annekterte Krim-halvøya. Foto: AP

Russland har 150.000 soldater langs grensen mot Ukraina og på den annekterte Krim-halvøya, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Situasjonen i Ukraina og EUs anspente forhold til Russland var et hovedtema da unionens utenriksministre møttes til et uformelt videomøte mandag.

– Det er over 150.000 soldater ved grensen og på Krim-halvøya. Det er den største utplasseringen noensinne av russiske styrker på grensen mot Ukraina. Risikoen for ytterligere opptrapping er åpenbar. Vi oppfordrer Russland til å trappe ned og dempe spenningen, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell etter utenriksministermøtet.

Han applauderer Ukraina for å ha vist tilbakeholdenhet så langt.

EU lover at de står samlet bak Ukraina, men det var ikke ventet at dette ville komme til uttrykk i konkret handling.

Ukraina ønsker en ny pakke med sanksjoner, men dette er foreløpig ikke noe som har vært diskutert i EU.

– Jeg foreslo en plan, steg for steg, for hvordan Russland skal avskrekkes fra ytterligere opptrapping. Nøkkelen er å forberede nye sanksjoner mot ulike sektorer, skriver Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter etter å ha snakket til sine EU-kolleger mandag.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy