Nyhetsbyrå: Navalnyj flyttet til sykestue

Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er flyttet til et behandlingssted og får daglig tilsyn av en lege.
Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er flyttet til et behandlingssted og får daglig tilsyn av en lege. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er flyttet til et behandlingssted og får daglig tilsyn av en lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske fengselsmyndigheter sier i en uttalelse at Navanyj blir overført til et sykehus for domfelte i byen Vladimir, 180 kilometer øst for Moskva. Navalnyjs tilstand skal være «tilfredsstillende» og han skal ha sagt ja til å vitaminer.

Den 44 år gamle regimekritikeren ble fengslet i forbindelse med en gammel svindelsak. Da hadde han akkurat returnert til Russland etter så vidt å ha overlevd et angrep med nervegiften novitsjok i august i fjor.

31. mars innledet han en sultestreik med krav om bedre behandling for helseplager.

Lege: Kan dø når som helst

Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva formidlet i helgen at kaliumnivåene hans er så høye at han må ha intensivbehandling for å hindre hjertestans. Han risikerer å dø når som helst, ifølge legen, som ikke har fått slippe inn i fengselet.

Ifølge nyhetsbyrået Tass har han testet negativt for både tuberkulose og coronavirus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere mandag fryktet Navalnyjs allierte fremdeles dårlige nyheter rundt Navalnyj.

– Vi vet ikke hva som skjedde med ham i løpet av helgen, fordi advokatene hans ikke får møte ham, sa regimekritiker Ljubov Sobol mandag morgen.

Vestlig bekymring

Navalnyjs situasjon tas også opp på høyeste hold i EU. Saken blir tema på mandagens utenriksministermøte.

Før møtet sa EUs utenriksminister Josep Borrell at han hadde vært i kontakt med den russiske regjeringen for å be om hjelp til opposisjonspolitikeren.

– Vi er veldig opptatt av helsen hans. Vi har bedt russiske myndigheter om å gi ham den hjelpen han trenger, sa Borrell.

I helgen kalte president Joe Biden behandlingen av Navalnyj for «fullstendig, fullstendig urettferdig, fullstendig upassende». Dersom Navalnyj dør i fengsel, vil det få konsekvenser, advarte USA søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml avslår kritikk

I en uttalelse mandag avfeier Kreml bekymringene fra vestlige land.

– Helsen til domfelte i Russland kan og bør ikke være et tema for deres interesser, sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov.

– Vi overvåker ikke helsetilstanden til russiske fanger, la han til.

Der er planlagt nye demonstrasjoner til støtte for Navalnyj. Russisk politi advarer mandag alle mot å delta.