Blinken forsvarer tilbaketrekning fra Afghanistan

USAs utenriksminister Antony Blinken var i Kabul i forrige uke for å orientere president Ashraf Ghani om USAs beslutning om å trekke de militære ut av Afghanistan. Foto: Afghanistans presidentpalass / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken var i Kabul i forrige uke for å orientere president Ashraf Ghani om USAs beslutning om å trekke de militære ut av Afghanistan. Foto: Afghanistans presidentpalass / AP / NTB Foto: NTB

USAs utenriksminister Antony Blinken forsvarte søndag beslutningen om å trekke USAs militære ut av Afghanistan.

Til TV-kanalen ABC sa Blinken at terrortrusselen nå kommer fra andre steder, og at USA må konsentrere seg om andre trusler, som Kina og koronapandemien.

President Joe Biden kunngjorde i forrige uke at USA skal trekke alle sine militære ut av Afghanistan innen 11. september, fire måneder senere enn avtalt i fjor.

Men tilbaketrekningen er møtt av kritikk fra blant andre CIA-direktør William Burns og flere generaler, blant dem tidligere forsvarssjef David Petraeus.

De mener tilbaketrekningen vil føre til mer krig og vold i Afghanistan og gjøre USA mer utsatt for terrortrusler.

– Terrortrusselen har forflyttet seg til andre steder. Og vi har andre viktige saker på agendaen, inkludert forholdet til Kina og alt fra klimaendringer til pandemien. Og det er der vi må konsentrere ressursene, sa Blinken.

Han sa at USA har oppnådd sine mål i Afghanistan.

– Al-Qaida er kraftig redusert. Deres evne til å gjennomføre terrorangrep på USA fra Afghanistan er ikke lenger til stede, sa han.

Tilbaketrekningen skjer til tross for at forhandlingene mellom Taliban og regjeringen er gått i stå.

Taliban er kraftig irritert over forsinkelsen fra 1. mai og truer med igjen å gripe til våpen mot de amerikanske styrkene.

Personvernpolicy