USA: Færre russiske soldater enn Ukraina hevder

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som denne uka besøkte fronten i Donbass-regionen i Øst-Ukraina, hevder Russland har stasjonert 83.000 soldater langs grensa og på den annekterte Krim-halvøya. USA mener tallet er langt lavere. Foto: AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som denne uka besøkte fronten i Donbass-regionen i Øst-Ukraina, hevder Russland har stasjonert 83.000 soldater langs grensa og på den annekterte Krim-halvøya. USA mener tallet er langt lavere. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har flyttet mellom 15.000 og 25.000 soldater nærmere grensa til Øst-Ukraina og til Krim-halvøya, ifølge amerikanske anslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske myndigheter hevder at Russland nå har 41.000 soldater langs grensa mot Øst-Ukraina og 42.000 soldater stasjonert på den annekterte Krim-halvøya.

USA anslår på sin side at det nå befinner seg 31.500 soldater på Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

Hvor mange som befinner seg nær grensa til Øst-Ukraina, sa den amerikanske diplomaten Courtney Austrian ikke da hun tirsdag orienterte Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om det amerikanske anslaget.

Selv om det er færre russiske soldater i de to områdene enn Ukraina hevder, er det likevel rekordmange, påpekte hun.

– Ifølge informasjon innhentet fra tilgjengelige kilder, så har Russland nå flere soldater stasjonert langs grensa mot Ukraina enn noensinne siden 2014, sa Austrian.

– Vi ber på nytt Russland forklare størrelsen, sammensetningen og hva som ligger bak denne aktiviteten, la hun til.

Austrian oppfordret Russland til å invitere utenlandske observatører til grenseområdet og Krim-halvøya, for å lette noe på krigsfrykten som har oppstått.

Russland avviser at det er snakk om styrkeoppbygging og sier at soldatene deltar på en øvelse.