WHO: Europa har passert 1 million coronadødsfall

<p>WHO-topp Hans Kluge sier AstraZenecas vaksine redder liv og at det er større risiko for blodpropp hvis man får covid-19 enn hvis man tar vaksinen. Arkivfoto: Andreea Alexandru / AP / NTB</p><p></p>
WHO-topp Hans Kluge sier AstraZenecas vaksine redder liv og at det er større risiko for blodpropp hvis man får covid-19 enn hvis man tar vaksinen. Arkivfoto: Andreea Alexandru / AP / NTB

Det er registrert over 1 million coronarelaterte dødsfall i de 53 landene som hører inn under Europa-kontoret til Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs Europa-sjef Hans Kluge informerte om den dystre milepælen på en pressekonferanse i Hellas torsdag. Han la til at situasjonen fortsatt er alvorlig, med rundt 1,6 millioner nye smittetilfeller i uken.

Kluge påpekte også at risikoen for blodpropp er langt høyere for dem som får covid-19, enn for dem som har fått AstraZenecas vaksine. Mange land, inkludert Norge, har stanset eller begrenset bruken av vaksinen på grunn av risiko for blodpropp.

– La det ikke være noen tvil om at AstraZeneca-vaksinen effektivt reduserer sykehusinnleggelser med covid-19 og forhindre dødsfall, sa Kluge. WHO anbefaler vaksinen til alle voksne som har muligheten.

WHO-toppen sier det er «tidlige tegn på at smitten spres saktere i flere land» og viste til færre smittetilfeller og en nedgang i dødsfall blant de eldste, som står først i vaksinekøen.

Personvernpolicy