Demokrater vil utvide høyesterett

Demokrater i Kongressen foreslår å utvide USAs høyesterett med fire dommere. Seks av domstolens ni nåværende dommere er utnevnt av republikanske presidenter – tre av dem av Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Demokrater i Kongressen foreslår å utvide USAs høyesterett med fire dommere. Seks av domstolens ni nåværende dommere er utnevnt av republikanske presidenter – tre av dem av Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokrater i Kongressen vil fremme et forslag om å utvide USAs høyesterett med fire dommere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator Ed Markey og kongressrepresentantene Jerry Nadler, Hank Johnson og Mondaire Jones skal holde pressekonferanse om lovforslaget torsdag.

Forslaget tar til orde for å øke antall høyesterettsdommere fra 9 til 13, skriver Wall Street Journal. Seks av de nåværende høyesterettsdommerne er utnevnt av republikanske presidenter, halvparten av dem under Donald Trumps tid i Det hvite hus.

Det er lite sannsynlig at forslaget blir lov.

Demokratene har knappest mulig flertall i Senatet, og en rekket av partiets folkevalgte har flagget at de er imot å utvide høyesterett. I tillegg har president Joe Biden sagt at han «ikke er tilhenger» av å utvide høyesterett.

Biden opprettet imidlertid i forrige uke en kommisjon som skal vurdere reformer av høyesterett. Blant spørsmålene som skal vurderes, er størrelsen på domstolen og hvor lenge høyesterettsdommerne bør sitte i stillingene sine. Slik systemet er i dag, utnevnes de på livstid.