Johnson & Johnson utsetter innføringen av selskapets vaksine i Europa

Innføringen av Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent. Foto: Mary Altaffer, AP / NTB
Innføringen av Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent. Foto: Mary Altaffer, AP / NTB Foto: NTB

Johnson & Johnson opplyser at selskapet utsetter innføringen av sin coronavaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller.

Det går fram av en uttalelse fra selskapet mandag, som er sendt i kjølvannet av at amerikanske myndigheter satte bruken av vaksinen på pause.

– Vi har tatt en beslutning om å utsette innføringen av vår vaksine i Europa proaktivt, skriver selskapet.

1,9 millioner nordmenn berørt

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater.

Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

De seks tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

FHI: Massevaksineringen kan bli åtte til tolv uker forsinket

Dersom verken AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaksinen blir tatt i bruk, kan vaksineringen av alle over 18 år bli forsinket i inntil tolv uker.

– Forsinkelsen blir betydelig om AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.

Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i uke 40.

Bare i juni skal det etter planen komme i underkant av en million doser av Johnsen & Johnsen-vaksinen til Norge, opplyste Vold.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy