Johnson & Johnson utsetter innføringen av selskapets vaksine i Europa

Innføringen av Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent. Foto: Mary Altaffer, AP / NTB
Innføringen av Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent. Foto: Mary Altaffer, AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson & Johnson opplyser at selskapet utsetter innføringen av sin coronavaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av en uttalelse fra selskapet mandag, som er sendt i kjølvannet av at amerikanske myndigheter satte bruken av vaksinen på pause.

– Vi har tatt en beslutning om å utsette innføringen av vår vaksine i Europa proaktivt, skriver selskapet.

1,9 millioner nordmenn berørt

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater.

Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

De seks tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI: Massevaksineringen kan bli åtte til tolv uker forsinket

Dersom verken AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaksinen blir tatt i bruk, kan vaksineringen av alle over 18 år bli forsinket i inntil tolv uker.

– Forsinkelsen blir betydelig om AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.

Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i uke 40.

Bare i juni skal det etter planen komme i underkant av en million doser av Johnsen & Johnsen-vaksinen til Norge, opplyste Vold.