Russland: Vil ikke gå til krig mot Ukraina

<p>Ukraina anklager Russland for å ha utplassert tusenvis av soldater langs den nordlige og østlige grensen mot Ukraina samt på Krim-halvøya som Russland annekterte i 2014. Foto: (Mikhail Klimentyev, Sputnik via AP / NTB</p>
Ukraina anklager Russland for å ha utplassert tusenvis av soldater langs den nordlige og østlige grensen mot Ukraina samt på Krim-halvøya som Russland annekterte i 2014. Foto: (Mikhail Klimentyev, Sputnik via AP / NTB Foto: NTB

Russland driver styrkeoppbygging langs grensen til Ukraina, men avviser at de vil gå til krig mot nabolandet.

Den siste tiden har kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker i Øst-Ukraina økt. Samtidig har Russland utplassert flere soldater langs grensen til de separatist-kontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

Det har vakt frykt internasjonalt for en eskalering av konflikten. Men president Vladimir Putins talsmann Dmitirij Peskov avviser at russerne har planer om krig.

– Selvfølgelig er det ingen som har planer om å gå til krig, sier Peskov søndag.

Anklager Russland

Peskov hevder fortsatt at Russland ikke er involvert i konflikten i Øst-Ukraina, men sier at Russland ikke «vil forholde seg likegyldig» til skjebnen til de russisktalende som bor i de konfliktherjede regionene øst i Ukraina.

Ukraina anklager Russland for å ha utplassert tusenvis av soldater langs den nordlige og østlige grensen mot Ukraina samt på Krim-halvøya som Russland annekterte i 2014.

Kreml nekter ikke for styrkeoppbyggingen, men insisterer likevel på at de ikke har noen som helst planer om å true noen.

Både USA og Europa advarer mot en eskalering av konflikten.

USA med sterk advarsel

USAs utenriksminister Antony Blinken advarer Russland og sier det vil få konsekvenser dersom Russland «handler aggressivt» mot Ukraina.

Blinken kom med advarselen i et intervju med TV-stasjonen NBC søndag.

– President Biden er krystallklar på dette. Dersom Russland handler ansvarsløst eller aggressivt, så vil det koste, det vil få konsekvenser, sa Blinken.

Russland har den siste tiden drevet styrkeoppbygging langs grensen til de separatist-kontrollerte områdene i Øst-Ukraina. Men president Vladimir Putins talsmann sier russerne vil unngå krig mot Ukraina.

Personvernpolicy