Storbritannias prins Philip er død

<p>Prins Philip ble 99 år gammel. </p>
Prins Philip ble 99 år gammel.  Foto: AP / NTB

Dronning Elizabeths ektemann, prins Philip, er død, melder det britiske kongehuset.

Prinsen ble 99 år gammel.

– Det er med dyp sorg at Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, Hans Kongelige Høyhet Prins Philip, hertug av Edinburgh, skriver kongehuset på sine nettsider.

Han sovnet stille inn på slottet i Windsor fredag morgen. I juni ville prins Philip ha fylt 100 år.

Prinsen har vært gift med dronning Elizabeth siden 1947. Paret fikk fire barn, Charles i 1948, Anne i 1950, Andrew i 1960 og Edward i 1964.

Kong Harald kondolerer

Den norske kongefamilien skriver på sine sider at de mottatt budskapet med «stor sorg».

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald.

Kongen har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen fredag og på begravelsesdagen.

Statsminister Boris Johnson kondolerer på vegne av det britiske folket og hyller prinsens for hans «ekstraordinære liv og virke». Johnson sier prins Philip «vant flere generasjoners hengivenhet», hjemme, i Samveldet og over hele verden etter å ha tjenestegjort i den britiske marinene og senere som prinsgemal.

– Vi takker, som nasjon og som kongedømme, for prins Philip, hertugen av Edinburghs ekstraordinære liv og virke, sa Johnson utenfor statsministerboligen i London.

Dronning Elisabeth og prins Philip vinker fra balkongen på Buckingham Palace etter kroningen av førstnevnte, 2. juni 1953. Foto: Leslie Priest / AP / NTB
Dronning Elisabeth og prins Philip vinker fra balkongen på Buckingham Palace etter kroningen av førstnevnte, 2. juni 1953. Foto: Leslie Priest / AP / NTB

Onkelen ble tvunget til å abdisere

Philip ble født på den greske øya Korfu 10. juni 1921, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og dronning Victorias oldebarn Alice av Battenberg.

Året etter ble Philips onkel, kong Konstantin I av Hellas, tvunget til å abdisere, og prins Andreas ble fengslet av landets nye militære makthavere, ifølge NTB.

Prinsen fikk noen måneder senere forlate Hellas, med ordre om aldri å vende tilbake. Familien slo seg ned i Paris, der Philip vokste opp.

Etter endt skolegang i Frankrike, Tyskland og Storbritannia, vervet Philip seg i 1939 som 18-åring i den britiske marinen.

Brevvekslet

Samme år begynte han å brevveksle med den da 13 år gamle prinsesse Elizabeth, som han hadde møtt under en omvisning fem år tidligere.

Prins Philip er død, 99 år gammel. Her med sin ektefelle, dronning Elizabeth II av Storbritannia, på vei fra Westminster Abbey i London i forbindelse med bryllupet mellom prins William og Kate Middleton. Foto: Lise Åserud / NTB
Prins Philip er død, 99 år gammel. Her med sin ektefelle, dronning Elizabeth II av Storbritannia, på vei fra Westminster Abbey i London i forbindelse med bryllupet mellom prins William og Kate Middleton. Foto: Lise Åserud / NTB

Etter endt krigsinnsats, der han tjenestegjorde i Middelhavet og Stillehavet, fikk Philip tillatelse fra kong George VI til å gifte seg med prinsessen.

Bryllupet sto i Westminster Abbey 20. november 1947, men først etter at Philip hadde sagt fra seg sine greske og danske kongelige titler og blitt utnevnt til hertug av Edinburgh.

Prins Philip var kjent som en ivrig sportsentusiast, spilte polo, seilte og var med på å fremme kjøring med hest og vogn som idrett, skriver NTB.

Han var kjent for å være både jordnær og sleivkjeftet og hisset på seg alt fra australske urfolk til overvektige canadiere.

Seg selv omtalte han ved ett tilfelle som «en fordømt amøbe», med henvisning til den rollen han spilte ved det britiske hoffet.

Rykter

I likhet med de fleste andre medlemmene av det britiske kongehuset har prins Philip vært gjenstand for en rekke rykter og spekulasjoner opp gjennom årene, alle ivrig videreformidlet av britisk tabloidpresse.

Ifølge ryktene hadde han flere utenomekteskapelige forhold, blant annet med en russisk ballerina, en Hollywood-skuespillerinne, en magedanserinne og flere andre. Ingen av forholdene ble noensinne bekreftet.

I august 2017 gjennomførte prinsen sitt siste offisielle oppdrag alene for det britiske kongehuset og kunngjorde da at han hadde gått inn i pensjonistenes rekker.

Året etter gjennomgikk han en vellykket hofteoperasjon, og 20. desember i 2019 ble han innlagt på sykehus for observasjon og behandling for en tidligere tilstand, som det het i kunngjøringen fra Buckingham Palace. Gjennom 2020 og 2021 opplevde han ytterligere helseproblemer, og ble innlagt på sykehus 17. februar. Etter en infeksjon og en vellykket hjerteoperasjon ble han utskrevet 16. mars.

Personvernpolicy