Medier: Israel angrep iransk skip i Rødehavet

Det iranske skipet Saviz, her fanget opp av en satellitt i oktober i fjor, har ligget for anker nær det strategisk viktige Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017. USA omtaler det som et kamuflert spionskip.
Det iranske skipet Saviz, her fanget opp av en satellitt i oktober i fjor, har ligget for anker nær det strategisk viktige Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017. USA omtaler det som et kamuflert spionskip. Foto: Planet Labs Inc. / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et iransk skip er angrepet i Rødehavet, og Israel informerte ifølge New York Times på forhånd USA om angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det iranske skipet Saviz ble påført skader i en eksplosjon forårsaket av en såkalt limpet, en mine som festes med magnet til skroget under vannflaten.

Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Tasnim og iransk TV har bekreftet angrepet, som skjedde utenfor kysten av Eritrea tirsdag.

Saviz har ligget for anker nær Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017 og omtales av USA som et kamuflert iransk spionskip.

Strategisk viktig

65 prosent av verdens oljeforsyning passerer gjennom det strategisk viktige stredet, og Savaz skal ha fungert som base for den iranske Revolusjonsgarden som vokter iranske tankskip i området.

Saudi-Arabia og eksperter ved Washington Institute for Near East Policy hevdet i en rapport i juli 2018 at skipet bisto houthiopprørerne i Jemen.

Skipet var i flere år gjenstand for amerikanske sanksjoner, som ble opphevet av president Barack Obama da USA i 2015 forhandlet fram atomavtalen med Iran. Sanksjonene ble senere gjeninnført av president Donald Trump, som trakk USA fra atomavtalen i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ble varslet

Tirsdagens angrep skjedde samme dag som det ble innledet nye samtaler om atomavtalen i Wien, der også USA var til stede.

President Joe Biden har gjort det klart at han ønsker å blåse nytt liv i avtalen, til protester fra Israel.

Israelske myndigheter har ikke offisielt bekreftet at det var de som sto bak angrepet på det iranske skipet, men ifølge New York Times ble USA varslet på forhånd av israelske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisens kilde opplyste Israel at angrepet var gjengjeldelse for tidligere iranske angrep mot israelske skip i området.

Mange angrep

Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget i forrige måned Iran for å ha stått bak angrepet mot det israelske lasteskipet Helios Ray i Omanbukta, noe iranske myndigheter avviste på det sterkeste.

Ifølge avisa Wall Street Journal har Israel de siste par årene angrepet minst tolv tankskip på vei fra Iran til Syria med olje.

Avsløringen er ifølge den israelske avisa Haaretz bare toppen av isfjellet, ettersom Israel ifølge deres kilder har angrepet og sabotert flere titalls iranske oljetankere og påført dem skader for milliarder av dollar.