Niger får ny statsminister

Nigers president Mohamed Bazoum, her avbildet på et G7-møte i Paris i 2017, sier at et forsøk på kupp ble slått tilbake onsdag. Fredag ble han tatt i ed, og han valgt Ouhoumoudou Mahamadou til landets nye statsminister. Arkivfoto: Michel Euler / AP / NTB
Nigers president Mohamed Bazoum, her avbildet på et G7-møte i Paris i 2017, sier at et forsøk på kupp ble slått tilbake onsdag. Fredag ble han tatt i ed, og han valgt Ouhoumoudou Mahamadou til landets nye statsminister. Arkivfoto: Michel Euler / AP / NTB Foto: NTB

Nigers president Mohamed Bazoum, som ble tatt i ed langfredag, har utnevnt Ouhoumoudou Mahamadou til landets nye statsminister.

Veteranen Mahamadou fikk sin første ministerpost i 1991 og var fram til valget i februar stabssjef for tidligere president Mahamadou Issoufou.

Bazoum sto Issoufou nær, og overføring av makt mellom dem var landets første fredelige overtakelse siden uavhengigheten fra Frankrike i 1958.

Onsdag prøvde soldater å storme presidentpalasset i det som blir sett på som et forsøk på militærkupp.

Kuppforsøket to dager før innsettelsen er langt fra Nigers eneste problem. Landet i Sahel-regionen har opplevd en opptrapping i angrep utført av ytterliggående islamister, og i slutten av mars ble minst 137 mennesker drept i en massakre i flere landsbyer.

I sin innsettelsestale fordømte Bazoum «terroristgruppene» og sa at deres «barbari har overskredet alle grenser».

Siden valget har islamistiske grupper gjennomført flere terrorangrep. Protester til støtte for tidligere president Mahamane Ousmane har også funnet sted. Han ble landets første demokratisk valgte leder i 1993, men ble styrtet tre år senere, og var i år Bazoums viktigste utfordrer.

Personvernpolicy