Ny virusvariant oppdaget hos person fra Tanzania

<p>Kisten med Tanzanias president John Magufuli under begravelsen 26. mars. Presidenten avviste at det trengtes noen tiltak for å bekjempe coronaviruset. Foto: AP / NTB</p>
Kisten med Tanzanias president John Magufuli under begravelsen 26. mars. Presidenten avviste at det trengtes noen tiltak for å bekjempe coronaviruset. Foto: AP / NTB Foto: NTB

En ny variant av coronaviruset er oppdaget hos en passasjer som har reist fra Tanzania til Angola, opplyser African Centers for Disease Control (CDC).

CDCs leder sier at varianten helt klart vekker bekymring.

Den har om lag 40 ulike mutasjoner. Å spore opphavet til varianten vil kunne bli umulig ettersom Tanzania ikke offentliggjør noen data knyttet til smitte og dødsfall under coronapandemien.

Nylig døde landets president John Magufuli. Han nektet å bekjempe coronaviruset mens han hadde makten.

Døde i trengsel da president skulle hedres

45 personer omkom da det oppsto trengsel i Tanzanias største by Dar es Salaam da landets avdøde president John Pombe Magufuli ble hedret forrige helg.

Presidenten, som blant annet gjorde seg omstridt ved å hevde at bønn hindret coronasmitte, døde av hjertesvikt i midten av mars.

Tanzanias tidligere president John Pombe Magufuli nektet å offentliggjøre tatt på coronasmitte før han døde. Foto: Michele Spatari / AFP
Tanzanias tidligere president John Pombe Magufuli nektet å offentliggjøre tatt på coronasmitte før han døde. Foto: Michele Spatari / AFP

Forrige søndag samlet flere seg i den gamle hovedstaden Dar es Salaam for å hedre presidenten.

Det oppsto trengsel, og 45 personer døde, opplyser politiet i Tanzania.

– Det var mange som ville komme seg inn på en arena, og noen som var utålmodige. De prøvde å presse seg inn, og det førte til panikk, sier politisjef Lazaro Mambosasa.

Ifølge enkelte rykter var Magufuli smittet av coronaviruset og lå i pustemaskin, men regjeringen i landet nektet å svare på spørsmål om helsetilstanden hans.

WHO-kritikk

Diplomater i Tanzania har imidlertid rapportert om kraftig smittespredning de siste månedene, og tidligere i måneden ble det kjent at Magufulis nære medarbeider John Kijazi var død. Myndighetene nektet å oppgi dødsårsaken.

Kort tid etter ble det også meldt at visepresidenten på delvis selvstyrte Zanzibar, Seif Sharif Hamad, var død. Partiet hans opplyste at han hadde fått påvist coronasmitte.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ba i februar Tanzania ta coronapandemien på alvor.

Personvernpolicy