Dødeligste måned i coronarammede Brasil

Brasils president Jair Bolsonaro vil ikke ta coronavaksinen selv. Samtidig dør tusenvis av landsmenn hver eneste dag. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
Brasils president Jair Bolsonaro vil ikke ta coronavaksinen selv. Samtidig dør tusenvis av landsmenn hver eneste dag. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mars ble den dødeligste måneden som er registrert så langt i coronapandemien i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

66.573 coronasmittede døde i landet i mars måned. Totalt har landet registrert 321.515 coronarelaterte dødsfall siden pandemien brøt ut, opplyser helsedepartementet.

Det søramerikanske landets sykehus har blitt presset til bristepunktet på grunn av en ny bølge med alvorlige smittetilfeller. Leger tvinges nå til å velge hvilke pasienter de skal gi livreddende hjelp til.

– En trussel mot hele verden

Det dystre mars-tallet er mer enn dobbelt så høyt som det som til nå har vært den dødeligste måneden i landet, juli i fjor, da myndighetene registrerte 32.881 coronarelaterte dødsfall.

– Aldri i landets historie har vi sett en enkelt hendelse ta livet av så mange mennesker på en enkelt måned, sier legen Miguel Nicolelis, som har vært koordinator for pandemiberedskapen i den nordøstlige delen av landet.

Han viser til at vinteren nå nærmer seg på den sørlige halvkule og at viruset sprer seg raskt. Brasil står overfor den perfekte storm, uttaler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke en trussel bare mot Brasil, men mot hele verden, sier han.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: – Vi må kjempe mot både viruset og Bolsonaro

3.780 døde på ett døgn

Brasil registrerte siste døgn 3.780 coronarelaterte dødsfall, det høyeste døgntallet til nå i pandemien, opplyser helsedepartementet.

For en uke siden passerte Brasil for første gang 3.000 coronarelaterte dødstall på ett døgn.

Totalt har Brasil nå 317.646 coronarelaterte dødsfall, og over 12,6 millioner påviste smittetilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsevesenet i landet med 210 millioner innbyggere står på randen av sammenbrudd, og landet er i ferd med å gå tomt for medikamenter og utstyr til covid-19-behandling.

Gir nødgodkjenning til Johnson & Johnson-vaksinen

Brasil har innvilget nødgodkjenning for coronavaksinen fra Johnson & Johnson. Det er den fjerde vaksinen som godkjennes i det hardt rammede landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddeltilsynet Anvisa vedtok nødgodkjenningen enstemmig. Godkjenningen gjelder for prioriterte grupper som helsepersonell og eldre.

Brasil inngikk en avtale med den amerikanske legemiddelgiganten for to uker siden om levering av 38 millioner vaksiner. Leveringen vil ikke starte før i august.

Det trengs bare én dose av vaksinen fra Johnson & Johnson, i motsetning til to doser som er tilfellet for de øvrige coronavaksinene.

Får ikke tak i nok vaksiner

Brasil sliter med å sikre seg nok vaksiner. Landets befolkning er på 212 millioner. Sykehusene er på bristepunktet på grunn av stor smittespredning.

Brasil har fra før inngått en avtale med Pfizer om levering av 100 millioner doser, det vil si vaksiner til 50 millioner mennesker. Leveringen av disse vaksinene ventes å starte i månedsskiftet april-mai.

Video: Brasils president: – Jeg er Messias, men jeg utfører ikke mirakler