180 land forpliktet til rettferdig vaksinefordeling

180 land har signert en FN-erklæring som forplikter landene til en rettferdig fordeling av koronavaksiner. Her ankommer et kinesiske transportfly med Sinovac-vaksinen om bord Filippinene. Foto: PCOO-OGMPA via AP / NTB
180 land har signert en FN-erklæring som forplikter landene til en rettferdig fordeling av koronavaksiner. Her ankommer et kinesiske transportfly med Sinovac-vaksinen om bord Filippinene. Foto: PCOO-OGMPA via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 180 av FNs 193 medlemsland har forpliktet seg til å sørge for en rettferdig tilgang på koronavaksiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trass i internasjonale avtaler, initiativer og generelle erklæringer, er vi dypt bekymret for at distribusjon av covid-19-vaksiner er ujevn over hele verden, både blant og i land, står det i erklæringen, som ble initiert av Libanon.

Mange land har fremdeles ikke tilgang på koronavaksiner, og de 180 FN-landene understreket behovet for «global solidaritet og multilateralt samarbeid for å øke vaksineproduksjon og distribusjon på regionalt og globalt nivå».

Det FN-støttede Covax-samarbeidet er ment å sikre en mer rettferdig fordeling av vaksiner under pandemien og er et godt redskap for å sikre vaksine til alle, mener signaturlandene.

Dokumentet hadde per fredag ikke fått støtte fra land som Nord-Korea, Myanmar, Benin, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Syria og Seychellene.