Nord-Korea avviser tilbud om dialog med USA

Nord-Korea sier all dialog med USA av «noen som helst sort» er uaktuelt såfremt amerikanerne ikke endrer tilnærmingen sin. USAs utenriksminister Antony Blinken er denne uken sammen med forsvarsminister Lloyd Austin på besøk til Japan og Sør-Korea. Her er Blinken sammen med sin sørkoreanske motpart Chung Eui-yong. Foto: Lee Jin-man / Pool via AP / NTB
Nord-Korea sier all dialog med USA av «noen som helst sort» er uaktuelt såfremt amerikanerne ikke endrer tilnærmingen sin. USAs utenriksminister Antony Blinken er denne uken sammen med forsvarsminister Lloyd Austin på besøk til Japan og Sør-Korea. Her er Blinken sammen med sin sørkoreanske motpart Chung Eui-yong. Foto: Lee Jin-man / Pool via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea sier en amerikansk invitasjon til dialog vil bli ignorert, med mindre USA endrer sin «fiendtlige» tilnærming.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet fra Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son-hui kom torsdag, dagen etter at USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin ankom Sør-Korea for å delta på møter med sine sørkoreanske kolleger i hovedstaden Seoul.

På agendaen står blant annet Nord-Koreas atomprogram. Besøket i Sør-Korea er det andre stoppet på reisen til de to amerikanerne, som startet i Japan.

Blinken og Austin er de første amerikanske ministrene som har reist på utenlandsbesøk etter at Joe Biden overtok som president.

Avviser dialog

– Det vi har hørt fra USA siden et nytt regime tok over, er kun en sinnssyk teori om «trussel fra Nord-Korea» og grunnløs retorikk om «komplett atomnedrustning», sier Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son-hui.

Han kaller USAs tilbud et triks for å hale ut tiden og sier at ingen «dialog av noe som helst slag» vil være mulig såfremt USA ikke toner ned fiendtligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor vil vi se bort fra slike tilnærminger fra USA også i framtiden, legger Choe til.

Kim Jong-uns søster truet tidligere denne uken med å stanse tilnærmelsene til Sør-Korea. Hun advarte USA mot å «spre stanken av kruttrøyk» over regionen, med henvisning til USA og Sør-Koreas felles militærøvelser, som den nordkoreanske regjeringen anser som trening på invasjon.

Ber Kina om hjelp

Dialogen mellom Nord-Korea og USA brøt sammen i 2019 da forhandlinger mellom USAs tidligere president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un stagnerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea er ilagt internasjonale straffesanksjoner, blant annet for sitt våpenprogram.

USAs president Joe Bidens nye administrasjon går nå gjennom sin posisjon overfor Nord-Korea i forbindelse med ministerbesøket i Asia.

– Vi er forpliktet til atomnedrustning i Nord-Korea, og til å redusere risikoen som landet utgjør overfor USA og våre allierte, sa Blinken til journalister i Seoul torsdag.

Han understreket at Kina spiller en viktig rolle, og har mulighet til å påvirke Nord-Korea.

– Omtrent all Nord-Koreas økonomiske aktivitet, handelen, er med eller går gjennom Kina. Så de har en voldsom påvirkning. Jeg tror de har en felles interesse i å sikre av vi gjør noe med Nord-Koreas atomprogram, sa Blinken.