Tanzanias president er død

<p>John Pombe Magufuli ble 61 år gammel.</p>
John Pombe Magufuli ble 61 år gammel. Foto: Michele Spatari / AFP

Tanzanias president John Pombe Magufuli er død, 61 år gammel, opplyser landets visepresident.

Tanzanias populistiske president John Pombe Magufuli, som hevdet at bønn hindret coronasmitte, er død av hjertesvikt, opplyser landets visepresident.

Ifølge visepresident Samia Suluhu Hassan døde den 61 år gamle presidenten på et sykehus i hovedstaden Dar es Salaam onsdag ettermiddag.

John Pombe Magufuli kom til makten i 2015 og ble gjenvalgt i et omstridt valg i november i fjor. Han fikk da 84 prosent av stemmene, men valget var ifølge opposisjonen preget av omfattende fusk.

For to uker siden forsvant presidenten fra offentligheten, og det ble derfor spekulert flittig på hvor han befant seg og om han var syk.

Coronarykter

Ifølge enkelte rykter var Magufuli smittet av coronaviruset og lå i pustemaskin, men regjeringen i landet nektet å svare på spørsmål om helsetilstanden hans.

Magufuli hevdet at Tanzania hadde kvittet seg med coronaviruset gjennom tre dager med landsomfattende bønn, og at vaksine derfor var unødvendig. Myndighetene har ikke villet opplyse om antallet smittetilfeller og coronadødsfall siden april i fjor.

Det offisielle dødstallet er derfor fortsatt 21, i et land som har rundt 61 millioner innbyggere.

WHO-kritikk

Diplomater i Tanzania har imidlertid rapportert om kraftig smittespredning de siste månedene, og tidligere i måneden ble det kjent at Magufulis nære medarbeider John Kijazi var død. Myndighetene nektet å oppgi dødsårsaken.

Kort tid etter ble det også meldt at visepresidenten på delvis selvstyrte Zanzibar, Seif Sharif Hamad, var død. Partiet hans opplyste at han hadde fått påvist coronasmitte.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ba i februar Tanzania ta coronapandemien på alvor.

Personvernpolicy