WHO advarer mot vaksine-panikk

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot vaksine-panikk etter at en rekke land, blant dem Norge, har stanset bruken av koronavaksine fra svensk-britiske AstraZeneca. Foto: AP / NTB
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot vaksine-panikk etter at en rekke land, blant dem Norge, har stanset bruken av koronavaksine fra svensk-britiske AstraZeneca. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere land stanser bruken av AstraZenecas koronavaksine, av frykt for at den kan føre til blodpropp. WHO advarer mot panikk og anbefaler fortsatt bruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk må ikke få panikk. Vi anbefaler inntil videre at land fortsetter å vaksinere med AstraZeneca, sier WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

Hun understreker at ingen dødsfall så langt er tilskrevet noen av koronavaksinene som er tatt i bruk.

WHOs eksperter møtes tirsdag for å vurdere meldingene om mulige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tyskland stanser

Mandag innstilte tyske helsemyndigheter bruken av koronavaksinen fra AstraZeneca, som er utviklet ved Oxford-universitetet i Storbritannia.

Tyskland har mottatt 3 millioner doser av vaksinen, og 1,6 millioner doser er alt satt.

Ifølge helseminister Jens Spahn har det vært sju tilfeller av blodpropp blant dem som har fått vaksinen.

– Det skjer svært sjelden. Risikoen er svært lav, men om det virkelig er en forbindelse med vaksinen, så er det en disproporsjonal risiko, sier Spahn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EMA avgjør

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) fastholdt mandag at nytten ved vaksinen oppveier risikoen.

– Antallet tilfeller av blodpropp hos vaksinerte synes ikke å være høyere enn det man ser i befolkningen for øvrig, understreker EMA.

– EMAs sikkerhetskomité (PRAC) vil gå gjennom ytterligere informasjon tirsdag og har sammenkalt til et ekstraordinært møte torsdag 18. mars for å trekke konklusjoner basert på informasjonen som er innhentet, og vurdere hvilke ytterligere tiltak som kan måtte tas, opplyser EMA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk stans

Kort tid etter Tysklands beslutning kunngjorde også president Emmanuel Macron at Frankrike midlertidig stanser bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Macron sa ikke hvorfor, men opplyste at vaksinen tidligst vil bli tatt i bruk igjen når EMA kommer med en ny tilråding.

– Vi håper at vi kan ta den i bruk igjen raskt, dersom EMAs vurdering tillater det, sa Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Føre-var-tiltak

Italia stanser også bruken av AstraZeneca-vaksinen, noe som ifølge landets helseminister Roberto Speranza skjer i samråd med blant andre Tyskland, Frankrike og Spania.

– Beslutningen som er tatt i de største europeiske landene, er utelukkende et føre-var-tiltak inntil EMAs neste møte, sier Speranza.

Spania innstilte mandag bruken av vaksinen i 15 dager og Portugal fulgte etter og kunngjorde midlertidig stans etter å satt 400.000 doser av vaksinen.

Fra før har også Danmark, Norge, Island, Irland, Nederland, Bulgaria, Thailand og Kongo satt vaksinen på vent.

Legemiddelverket begrunner sin beslutning med at tre vaksinerte som fikk blodpropp i Norge, hadde «et sjeldent sykdomsbilde» som ligner på det som er blitt rapportert i flere andre europeiske land.

Ikke bekymret

Storbritannias statsminister Boris Johnson deler ikke bekymringen over vaksinens mulige bivirkninger og viser til at landet hittil har satt av over 11 millioner doser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man tror at den er svært effektiv i å få ned ikke bare innleggelser, men også alvorlig sykdom og dødsfall, sa han mandag.

AstraZeneca opplyser at det til nå er satt 17 millioner doser av vaksinen i Europa, og at det blant dem som har fått vaksinen, har vært 37 tilfeller av blodpropp. Det er som forventet i en så stor gruppe mennesker, mener det svensk-britiske legemiddelselskapet.

– Det foreligger ingen beviser for økt risiko for blodpropp i noen aldersgruppe eller hos noe kjønn i noe land, ifølge AstraZeneca.