Voldsomme demonstrasjoner på tredje dagen i Senegal

En demonstrant holder opp et senegalesisk flagg under en demonstrasjon fredag. Foto: Leo Correa / AP / NTB
En demonstrant holder opp et senegalesisk flagg under en demonstrasjon fredag. Foto: Leo Correa / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senegal har vært herjet av voldsomme demonstrasjoner etter at en opposisjonspolitiker tidligere i uken ble pågrepet. FN er svært bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senegals opposisjonsleder Ousmane Sonko ble pågrepet onsdag. Siden har det vært daglige protester med sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Minst tre personer skal ha mistet livet i forbindelse med demonstrasjoner flere steder i Senegal. Uroen i hovedstaden Dakar omtales som den verste på flere år i det vanligvis stabile landet.

– Generalsekretæren er veldig bekymret for volden som vi har sett i Dakar og andre deler av Senegal, sier Guterres' talsperson Stephane Dujarric til reportere.

Voldtektsanklage

– Hans appell er veldig klar på at alle i Senegal må unngå ytterligere eskalering av situasjonen, sier Dujarric fredag.

Sonko ble først siktet for voldtekt, en beskyldning han avviser. Senere ble han pågrepet og siktet for å ha forstyrret ro og orden.

Fredag besluttet en domstol å holde Sonko i varetekt i forbindelse med siktelsen knyttet til ro og orden. Mandag skal han tilbake i retten i forbindelse med voldtektssiktelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordrer presidenten

Sonko er populær blant unge i Senegal og sees på som en viktig utfordrer til sittende president Macky Sall.

Sonkos støttespillere hadde oppfordret til nye demonstrasjoner i forbindelse med fredagens rettsmøte. Politiet rykket inn med pansrede kjøretøy og brukte tåregass for å spre demonstrantene. Flere av demonstrantene kastet gjenstander på sikkerhetsstyrkene og satte fyr på bildekk og annet i nærheten av domstolen i Dakar.

Protestene har blitt stadig mer voldsomme de siste par dagene, og det har også vært plyndring og ildspåsettelse av butikker og bensinstasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble to private TV-stasjoner stengt i 72 timer av myndighetene. De anklages for å ha oppildnet til offentlig uro ved å vise innhold som «eksplisitt eller implisitt» forsvarer vold.

Tilgangen til meldingstjenester som WhatsApp, Facebook og YouTube var fredag begrenset, ifølge NetBlocks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maner til fredelig protest

Én person ble drept torsdag da politiet havnet i sammenstøt med demonstranter i Bignona i regionen Casamance sør i landet, ifølge regionale ledere der. En annen ble drept i Pikine-området i Dakar torsdag, ifølge radiostasjonen Tfm, og en tredje person ble drept i forstaden Keur Massar samme dag.

Guterres ber om at demonstrasjonene pågår på fredelig vis, og at sikkerhetsstyrker tillater demonstrantene å ytre seg.