Kina strammer grepet i Hongkong

Hongkongs leder Carrie Lam hilser på en annen delegat til Kinas folkekongress. Beijing ønsker å endre valglovene i byen, opplyser kinesiske embetsfolk til Reuters og AFP. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Hongkongs leder Carrie Lam hilser på en annen delegat til Kinas folkekongress. Beijing ønsker å endre valglovene i byen, opplyser kinesiske embetsfolk til Reuters og AFP. Foto: Andy Wong / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkekongressen i Kina vil endre valgsystemet i Hongkong for å sikre at bare Beijing-vennlige kandidater får stille til valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkekongressen behandler nå et lovutkast som i praksis vil fjerne all opposisjon og sikre det Beijing kaller «en patriotisk regjering» i Hongkong.

Dersom loven blir vedtatt og satt ut i livet, må kandidater til Hongkongs lovgivende forsamling godkjennes av en Beijing-vennlig valgkomité, opplyser Folkekongressens visepresident Wang Chen.

Knebles

Ifølge han inneholder den nye valgloven et system for å sikre at kun kvalifiserte kandidater får stille til valg, noe som vil sikre «en ryddig politisk deltakelse».

Saker som fremmes under Folkekongressens årlige plenumsmøte, er i praksis alt vedtatt av det kinesiske kommunistpartiet, noe som også antas å gjelde den nye valgloven for Hongkong.

– Dersom disse tiltakene blir vedtatt, noe jeg er sikker på at de blir, vil opposisjonelle stemmer effektivt bli kneblet, konstaterer KIna-analytikeren Willie Lam ved Chinese University i Hongkong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslet

Demokratiforkjempere har lenge fryktet at Beijing ville endre valgsystemet i Hongkong og slå ytterligere ned på demokratibevegelser, etter at Folkekongressen i fjor vedtok en ny sikkerhetslov for byen.

Hongkong har vært preget av omfattende demonstrasjoner siden loven trådte i kraft, og myndighetene har med hjemmel i loven pågrepet hundrevis av demonstranter.

Torsdag forlenget en domstol i Hongkong varetektsfengslingen av 32 ledende dissidenter, blant dem advokaten Benny Tai, kjent som en av lederne i Occupy-bevegelsen i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot de varetektsfengslede ble samtidig berammet til 31. mai.

Demonstrasjoner

Hongkong ble lammet av store demonstrasjoner sommeren og høsten 2019, da et lovforslag åpnet for at innbyggere i Hongkong kunne utleveres til Fastlands-Kina og straffeforfølges der.

Dette lovforslaget ble trukket, men demonstrasjonene fortsatte med krav om fullt demokrati. Den nye sikkerhetsloven for Hongkong som ble vedtatt av Folkekongressen i fjor, var et svar på disse demonstrasjonene.

Kina har høstet skarp internasjonal kritikk for loven og behandlingen av demonstranter i Hongkong, men ledelsen i Beijing avviser kritikken og kaller den innblanding i landets indre anliggender.