Frankrike refser Danmark for vaksinesamarbeid med Israel

Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker torsdag Israel i håp om at et samarbeid kan gi tilgang til flere vaksinedoser. Også Østerrikes Sebastian Kurz kommer til Israel samme dag. Arkivfoto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker torsdag Israel i håp om at et samarbeid kan gi tilgang til flere vaksinedoser. Også Østerrikes Sebastian Kurz kommer til Israel samme dag. Arkivfoto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB Foto: NTB

Danmarks statsminister reiste torsdag til Israel i håp om å skaffe flere vaksinedoser til danskene. Frankrike kaller framstøtet usolidarisk.

– Det gleder meg at Danmark kan samarbeide med Israel, som akkurat nå er verdensmester i vaksine. Det handler om å øke produksjonskapasiteten, og det kan i praksis bety at vi bygger fabrikker sammen, sa Frederiksen tirsdag, ifølge Danmarks Radio.

Også hennes østerrikske kollega Sebastian Kurz reiste torsdag til Israel i samme ærend.

Kritikerne påpeker at selv om Israel har kommet mye lenger i vaksinereingen enn EU, så har landet verken utviklet eller produsert vaksiner selv. I stedet var landet raskt ute med å godkjenne Pfizers vaksine.

Nå retter Frankrikes utenriksdepartement kritikk mot alle EU-land som velger å finne løsninger utenom det europeiske samarbeidet.

– Den mest effektive løsningen for å møte vårt vaksinebehov, må forbli innenfor det europeiske rammeverket. Det er dette som garanterer solidaritet mellom medlemslandene, noe som er mer prekært enn noensinne, heter det i uttalelsen.

Palestinsk kritikk

Israel greide å sikre seg store leveranser av coronavaksiner på et tidlig tidspunkt og har kommet svært langt i vaksineringen. 40 prosent av befolkningen har allerede fått to doser. Men det inkluderer ikke palestinere som lever under israelsk okkupasjon.

Frederiksens reise til Israel har fått kritikk både på hjemmebane og fra palestinsk hold. Den palestinske diplomaten Manuel Hassassian i Danmark mener det planlagte samarbeidet innebærer at Danmark stiller seg på Israels side i konflikten.

– Jeg ser dette som en støtte til apartheid, ikke at Danmark forsøkte å balansere på midten. Danmark har alltid vært kjent for å kjempe for menneskerettigheter, sier han til nettstedet Altinget.

Hassassian bruker ord som «uakseptabel» og «avskyelig» om Frederiksens reise.

Danmarks utenriksdepartement sier til Altinget at reisen på ingen måte endrer regjeringens politikk overfor Israel eller Palestina.

– Tar tid

Dersom Frederiksen kan manøvrere seg rundt kritikken, gjenstår de praktiske utfordringene med et eventuelt samarbeid om vaksineproduksjon. Det kan ta tid å bygge en fabrikk og komme i gang med produksjonen, påpeker kritikerne og anslår at det kan ta ett år – dersom alt går bra.

– Det tar tid å teste og kontrollere arbeid som gjøres et annet sted. Det er ikke bare å gå i gang og produsere, sier toppsjefen i vaksineprodusenten AstraZeneca til Danmarks Radio.

Den danske avisen Politiken påpeker at når Frederiksen og Kurz møter Israels statsminister i Jerusalem torsdag, så er Norge ikke med.

I et skriftlig svar til avisen om hvorvidt Norge har noen interesse for den nye alliansen, svarer statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i helsedepartementet:

– Vi mener at en felles innsats med EU er den mest effektive måten å sikre vaksiner på da det tillater oss å samle våre ressurser. Vi er sikre på at tempoet i vaksineleveransene vil fortsette å øke og tillate et betydelig løft i dosene i månedene som kommer.

Personvernpolicy