Boris Johnson forsvarer bistandskutt til Jemen

Jemen er ifølge FN vår tids største humanitære krise, noe Saudi-Arabia med sin massive bombing av landet har bidratt til. Foto: AP / NTB
Jemen er ifølge FN vår tids største humanitære krise, noe Saudi-Arabia med sin massive bombing av landet har bidratt til. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Boris Johnson forsvarer beslutningen om å halvere bistanden til Jemen og fortsette våpensalget til Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under giverkonferansen for Jemen denne uka lovet Storbritannia å bidra med drøyt 1 milliard kroner i nødhjelp og bistand. Det er rundt 40 prosent av hva britene bidro med til det krigs- og sultherjede landet i fjor.

– Bistandskutt er en dødsdom, advarte FNs generalsekretær António Guterres i forbindelse med giverkonferansen, og opposisjonen i Storbritannia reagerer sterkt på Johnson-regjeringens beslutning.

– Hvordan i alle dager kan statsministeren forsvare våpensalg til Saudi-Arabia, samtidig som han kutter hjelpen til mennesker som sulter i Jemen, sier Labour-leder Keir Starmer.

Han viser til at president Joe Biden nylig kunngjorde at USAs militære støtte til Saudi-Arabias krigføring i Jemen er over, og at landet ikke lenger får kjøpe amerikanske våpen og militært utstyr til bruk i krigen.

– Jeg er sikker på at folk her i landet forstår at vi må redusere bistanden i den situasjonen vi nå står oppe i, svarer Johnson. Han forsikrer videre at britiske myndigheter fører en streng politikk når det gjelder våpeneksport.