South Carolina åpner for henrettelse ved skyting

Senatorer fra begge partiene, blant dem demokraten Dick Harpootlian, argumenterte for å tillate henrettelse ved skyting. Harpootlian tror foreløpig ikke det er realistisk på avskaffe dødsstraff i South Carolina.
Senatorer fra begge partiene, blant dem demokraten Dick Harpootlian, argumenterte for å tillate henrettelse ved skyting. Harpootlian tror foreløpig ikke det er realistisk på avskaffe dødsstraff i South Carolina. Foto: Jeffrey Collins / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet i den amerikanske delstaten South Carolina har stemt for å innføre skyting som lovlig henrettelsesmetode dersom det ikke er mulig å bruke giftsprøyte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 32 mot 11 stemmer vedtok senatet i delstaten tirsdag å tillate skyting i tillegg til elektrisk stol som alternativ metode for å fullbyrde dødsdommer. South Carolina blir den fjerde delstaten der henrettelser kan skje ved skyting.

Det nye vedtaket åpner for at en ti år lang periode uten henrettelser går mot slutten. South Carolina kan for tiden ikke henrette noen fordi de ikke har medikamentene som brukes til giftsprøyten, og de har heller ikke klart å skaffe flere. Mange delstater opplever det samme etter at firmaene som produserer noen av medikamentene, nekter å selge dem for bruk ved henrettelser.

South Carolina er en av ni delstater som fortsatt har en elektrisk stol. Den ble tatt i bruk i 1912 og erstattet henging som den vanligste metoden i delstaten. I fremtiden skal den dødsdømte altså kunne velge skyting i stedet.

Representantenes hus i delstaten vurderer et lignende forslag, men uten å åpne for bruk av eksekusjonspelotong. De kan også ta opp senatets forslag til vurdering når det formelt er ferdigstilt senere denne uken.

For tiden sitter 37 dødsdømte fanger i fengsel i South Carolina.