Republikanere i Georgia legger fram lov for å begrense retten til å stemme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanske politikere i USAs delstat Georgia fikk mandag vedtatt en ny lov som begrenser tilgangen til å avlegge stemme i valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget ble lagt fram etter at demokratene vant både presidentvalget og to senatorvalg som følge av rekordframmøte i november og januar.

Loven ble vedtatt med 97 mot demokratenes 72 stemmer i delstatens underhus. Den går nå til statens senat til videre debatt.

Den omfattende loven krever blant annet at man legger fram foto-id for å avlegge forhåndsstemme, forkorter tiden man har til å be om stemmeseddel til poststemming, begrenser hvor mottaksbokser for forhåndsstemmer kan plasseres og når de skal være åpne, og stanser forhåndsstemning tidlig om morgenen i helgene.

Loven er en av mange som republikanerne forsøker å få gjennom i flere delstater for å innskrenke mulighetene for å avlegge stemme.

Republikanerne sier slike lover kreves for å gjenopprette velgernes tillit til valgsystemet, mens demokratene svarer at det er på grunn av Donald Trumps grunnløse påstander om valgfusk at folks tillit er svekket, og dessuten at tiltakene først og fremst vil ramme afroamerikanske velgere.

Flere titall demonstranter samlet seg utenfor delstatsforsamlingen i Atlanta for å protestere mot loven.