Nicolas Sarkozy funnet skyldig i korrupsjon

<p>Nicolas Sarkozy er funnet skyldig i korrupsjon. Foto: AP / NTB</p>
Nicolas Sarkozy er funnet skyldig i korrupsjon. Foto: AP / NTB

Påtalemyndigheten har bedt om fire års fengsel – to av dem ubetinget – for Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy.

Dommen er mildere enn det påtalemyndigheten hadde bedt om, som var totalt fire år, hvorav to skulle være betinget. Den tidligere presidenten kvalifiserer å sone hjemme med fotlenke, opplyser retten.

Saken ble avsluttet i desember, men Sarkozy of hans medtiltalte har måttet vente i nesten tre måneder på rettens konklusjon.

I tillegg til fengselsstraff, risikerer de bøter på opp mot 1,2 millioner euro – rundt 12,5 millioner kroner.

– Ingen pakt

Den 66 år gamle ekspresidenten, som styrte Frankrike fra 2007 til 2012, var sammen med advokaten Thierry Herzog tiltalt for korrupsjon i forbindelse med et forsøk på å bestikke dommeren Gilbert Azibert i 2014 for å få ut informasjon fra ham. Også Azibert er tiltalt.

Påtalemyndigheten mener de tiltalte inngikk en «korrupt pakt». Sarkozy og de to medtiltalte avviste anklagene i den ti dager lange rettssaken i fjor.

– Det var ingen pakt. Verken i mitt hode eller i virkeligheten. Jeg vil renvaskes fra denne vanæren, sa ekspresidenten

Ny rettssak venter

Anklagene er basert på politiets avlytting av telefonsamtaler mellom Sarkozy og Herzog. Aldri før har en tidligere fransk president måttet svare i retten for så alvorlige lovbrudd.

Sarkozys forgjenger Jacques Chirac fikk i 2011 en betinget dom på to år for misbruk av offentlige midler i sin tid som ordfører i Paris.

Senere denne måneden må Sarkozy igjen i retten. Sammen med 13 andre er han tiltalt for ulovlig valgkampfinansiering ved presidentvalget i 2012.

Personvernpolicy