Flyktninghjelpen: Situasjonen i Jemen stadig mer desperat

Nesten 21 millioner mennesker trenger nødhjelp, og nesten 5 millioner av dem står på randen av sultkatastrofe, ifølge FN. Mandag er det internasjonal giverkonferanse for landet. Her holder en kvinne en underernært gutt ved et helsesenter i Hajjah, nordvest i landet.
Nesten 21 millioner mennesker trenger nødhjelp, og nesten 5 millioner av dem står på randen av sultkatastrofe, ifølge FN. Mandag er det internasjonal giverkonferanse for landet. Her holder en kvinne en underernært gutt ved et helsesenter i Hajjah, nordvest i landet. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter seks år med krigføring stirrer jemenittene nå sulten i hvitøyet, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige, Sveits og FN er mandag vertskap for en internasjonal giverkonferanse for krigsherjede Jemen.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

― Familiene jeg møter stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvet i fjor, sier Egeland.

Opprop

Under den forrige giverkonferansen i juni ble det gitt løfter om 12 milliarder kroner, rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnleggende behovene ut året.

Mot slutten av året måtte FN derfor halvere matrasjonene til rundt 8 millioner mennesker nord i Jemen. Samtidig har 6 millioner mennesker vært uten rent vann og sanitærtjenester under i pandemien, ifølge Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om ikke regjeringer trår til og forplikter nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen.

(Saken fortsetter under bildet)

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier at situasjonen i Jemen har forverret seg drastisk de siste årene, og at jemenittene nå stirrer sulten i hvitøyet. Foto: Lise Åserud / NTB
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier at situasjonen i Jemen har forverret seg drastisk de siste årene, og at jemenittene nå stirrer sulten i hvitøyet. Foto: Lise Åserud / NTB

«Hårreisende»

Saudi-Arabia leder den regionale kollisjonen som i 2015 gikk til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen. Den hadde noen måneder i forveien tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana, som ligger nord i landet.

De forente arabiske emiratene har deltatt i koalisjonen, som med støtte fra flere vestlige land som USA og Storbritannia, har bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.

― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.