Svenske forskere: Viruset og restriksjoner dreper like mange

Et coronaoffer hentes fra sitt hjem i Manaus i Brasil. 2,5 millioner er registrert som døde i coronapandemien, svenske forskere mener tiltakene har tatt livet av like mange.
Et coronaoffer hentes fra sitt hjem i Manaus i Brasil. 2,5 millioner er registrert som døde i coronapandemien, svenske forskere mener tiltakene har tatt livet av like mange. Foto: Edmar Barros / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av Sveriges ledende eksperter på global helse mener restriksjonene mot coronaviruset har tatt livet av like mange mennesker som viruset selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøyt 2,5 millioner coronarelaterte dødsfall er registrert i verden, og minst like mange har mistet livet på grunn av restriksjonene, mener ekspertene.

Andre eksperter har imidlertid påpekt at det reelle antallet coronadødsfall kan være langt høyere enn de offisielle tallene.

SVT har bedt professorene Stefan Swartling Peterson og Anna Mia Ekström beregne hvor mange som har dødd på grunn av restriksjonene. De mener det er minst 2,5 millioner.

Restriksjonene har først og fremst tatt liv i den fattige delen av verden og rammet unge hardt, mener forskerne. De viser til barn som har dødd av underernæring og ulike sykdommer, og voksne som har dødd av sykdommer som kunne ha blitt behandlet.

– Disse dødsfallene vi ser i fattige land, er kvinner som dør i barsel, nyfødte som dør tidlig, barn som dør av lungebetennelse, diaré og malaria fordi de er underernærte eller ikke vaksinert, sier Peterson.

Ekström sier at det er en overdødelighet blant unge voksne som er smittet av sykdommer som kan behandles, som hiv og tuberkulose. Hun mener at helseutvikling tilsvarende ett tiår er gått tapt på ett år med koronarestriksjoner.