Vanskelig balansegang for Biden om Saudi-Arabia

På dette bildet er nåværende president Joe Biden sammen med Saudi-Arabias kong Salman i 2011. Biden vil ikke forholde seg til kronprins bin Salman, som CIA mener godkjente drapet på Jamal Khashoggi. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB
På dette bildet er nåværende president Joe Biden sammen med Saudi-Arabias kong Salman i 2011. Biden vil ikke forholde seg til kronprins bin Salman, som CIA mener godkjente drapet på Jamal Khashoggi. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Bidens beslutning om ikke å ilegge Saudi-Arabias kronprins sanksjoner er frustrerende for amerikanske menneskerettighetsaktivister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene på Bidens respons på en rapport om drapet på journalisten Jamal Khashoggi viser hvilken delikat balansegang Biden må finne fram til i forholdet til en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten.

USA offentliggjorde fredag en detaljert etterretningsrapport fra CIA der kronprins Mohammed bin Salman anklages for å ha godkjent det bestialske parteringsdrapet på Khashoggi i Saudi-Arabias generalkonsulat i Istanbul.

Rapporten var ferdigstilt for lenge siden, men tidligere president Donald Trump, som hadde et nært forhold til Saudi-Arabia og bin Salman, ville ikke offentliggjøre den.

Men ikke bin Salman

Biden reagerte på rapporten ved å innføre sanksjoner mot flere titall saudiarabere som antas å ha vært involvert i drapet, blant dem den tidligere etterretningssjefen. Men ikke mot bin Salman.

Han gjorde det imidlertid klart at han framover kun vil forholde seg til Saudi-Arabias kong Salman, og ikke bin Salman, og hans medarbeidere sier at bin Salman ikke kommer til å bli invitert til USA med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innfører også en generell sanksjonskategori, kalt The Khashoggi Ban, som retter seg mot alle land som forsøker å undertrykke eller drepe sine egne opposisjonelle i andre land, som for eksempel Russland, Kina og Tyrkia.

– Frustrerende

Menneskerettighetsgrupper roste Biden for å slippe rapporten, men gjorde det klart at dette bare var et første skritt, og at mer måtte gjøres for å ansvarliggjøre bin Salman for sin rolle i drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington-baserte Freedom House kaller det skuffende og frustrerende at USA ennå ikke er villig til å handle på basis av sin egen etterretning og innføre sanksjoner mot kronprinsen.

– Vi venter ikke mindre enn rettferdighet for Jamal Khashoggi og alle Saudi-Arabias tapre dissidenter, sier Human Rights Watch, som har produsert en dokumentar om drapet.

Human Rights Watch er fornøyd med offentliggjøringen av CIA-rapporten og gjør det klart at dette viser at USA må handle nå for å prioritere menneskerettigheter i forholdet til Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men gruppa legger til at USA må varsle Saudi-Arabia om at embargoen på offensive våpen som Biden innførte, ikke blir opphevet før Saudi-Arabia selv stiller alle som var involvert i drapet, for retten, inkludert kronprinsen.

Også kongressrepresentant Tom Malinowski, som var statssekretær for menneskerettigheter i Obama-administrasjonen, roser frigivelsen av rapporten, men mener at USA i henhold til eksisterende lov må nekte bin Salman visa.

For høy pris

Ifølge New York Times har Biden åpenbart konkludert med at prisen for å straffe bin Salman blir for høy. Utenriksminister Antony Blinken forklarer at Biden ønsker å justere på forbindelsene til Saudi-Arabia, men ikke bryte dem.

Saudi-Arabia er en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten, selv om USA ikke lenger er avhengig av saudiarabisk olje nå som USA er blitt selvforsynt med olje. Men Saudi-Arabia er en viktig kjøper av amerikanske våpen, og er en alliert i striden med Iran og kampen mot terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden selv kalte i valgkampen Saudi-Arabia en pariastat, men i løpet av en flere uker lang debatt i Det hvite hus om saken konkluderte hans nye nasjonale sikkerhetsteam med at det ikke ville være mulig å nekte bin Salman visum til USA eller vurdere drapstiltale mot ham uten å bryte forbindelsene med landet.

Roser balansegangen

Dennis Ross, som er Midtøsten-ekspert med lang erfaringer fra forhandlinger i regionen, roste Biden for balansegangen.

– Dette er et klassisk eksempel på når man må balansere sine verdier mot sine interesser, sier han.

– Nå gjør vi det som viser en klar forskjell fra Trump når det gjelder demokrati og menneskerettigheter. På den annen side fins det ikke en sak i Midtøsten der vi ikke trenger dem til å spille en rolle – for eksempel Iran, konkurranse med kineserne, sier han.

– Hvis man innfører sanksjoner direkte mot kronprinsen, skaper man en fiendtlig atmosfære der man tvinger dem til å vise at USA må betale en høy pris, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drept og partert

Khashoggi, som bodde utenfor Washington og var fast kommentator i Washington Post, ble drept da han oppsøkte konsulatet i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske kjæreste.

Tyrkisk politi har beskrevet at han ble drept og partert inne i konsulatet av en gruppe etterretningsoffiserer som var kommet fra Saudi-Arabia samme dag eller dagen før. Levningene, som ikke er funnet, ble trolig fraktet ut i kofferter.

Flere etterretningsoffiserer er stilt for retten og idømt lange straffer i Saudi-Arabia, straffene er siden vesentlig forkortet. Bin Salman nekter for å ha godkjent drapet, men tar likevel på seg det overordnede ansvaret.

Saudi-Arabia avviser CIA-rapporten, og snart etter at den var offentliggjort, begynte emneknaggen «Vi er alle MBS» å sirkulere på Twitter. MBS er bin Salman.