Blinken: Endring og ikke brudd i forholdet til Saudi-Arabia

Utenriksminister Antony Blinken holdt en pressekonferanse i utenriksdepartementet i Washington fredag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Utenriksminister Antony Blinken holdt en pressekonferanse i utenriksdepartementet i Washington fredag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter vil endre og ikke bryte forholdet til Saudi-Arabia etter rapporten om drapet på Jamal Khashoggi, sier utenriksminister Antony Blinken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De handlingene vi har foretatt representerer ikke et brudd i forholdet, men er snarere en justering for å være mer samstemte i våre interesser og verdier, sier Blinken.

En amerikansk etterretningsrapport konkluderer med at den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman ga tillatelse til drapet på Jamal Khashoggi.

Rapporten ble laget like etter at Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, men er først nå nedgradert. Fredag ble den offentliggjort.

Bidens regjering har kunngjort flere tiltak i forbindelse med rapporten. Det er innført sanksjoner mot saudiarabere som er nært knyttet til kronprinsen, men ikke direkte mot den 35 år gamle kronprinsen.

– Jeg tror vi må forstå at dette er større enn én enkelt person. Denne justeringen handler om politikken som Saudi-Arabia fører og handlingene landet har utført, svarte Blinken på spørsmålet om hvorfor kronprinsen ikke var mål for de amerikanske sanksjonene.