Khashoggi-rapport kan forverre forholdet mellom USA og Saudi-Arabia

Joe Biden sammen med daværende prins Salman i oktober 2011. Da var Biden i Riyadh som visepresident. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB
Joe Biden sammen med daværende prins Salman i oktober 2011. Da var Biden i Riyadh som visepresident. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterretningsrapporten om drapet på Jamal Khashoggi, som USA ventes å offentliggjøre torsdag, vil trolig forverre forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På forhånd er det kjent at den saudiarabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman, i rapporten anklages for å ha beordret drapet.

Khashoggi var selv saudiaraber, men han var kritisk til kronprinsen og hadde flyttet til USA, der han blant annet skrev for Washington Post.

I oktober 2018 ble han drept etter å ha gått inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å ordne med skilsmissepapirer han trengte for å gifte seg på nytt. En hemmeligstemplet versjon av etterretningsrapporten ble ferdigstilt like etter drapet, men Trump-administrasjonen ønsket ikke at funnene ble kjent.

Annen holdning

President Joe Biden ønsker å innta en annen holdning til Saudi-Arabia enn sin forgjenger, og har blant annet varslet at han ønsker å forholde seg til kong Salman og ikke sønnen hans, kronprinsen, som de siste årene har fungert som kongedømmets reelle leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden sa onsdag at han hadde lest rapporten, men uten å gi noen flere kommentarer.

Rapporten skal heller ikke ha blitt nevnt i en telefonsamtale mellom Biden og kong Salman torsdag. l samtalen anerkjente begge statslederne «landenes historiske bånd og ble enige om å jobbe sammen om felles utfordringer og interesser», heter det i en uttalelsen fra Det hvite hus.

Dette er den første samtalen med kong Salman siden Biden ble president, og Biden har nektet å snakke med sønnen hans.

– Som en oljetanker

Ifølge statsviteren Rajan Menon ved City University of New York og Columbia University vil det neppe komme noen rask og dramatisk endring i forholdet mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver grunnleggende endring i et forhold som har vart så lenge, og som er så befestet, og som har sterk støtte fra begge de politiske partiene, kan ikke gjennomføres plutselig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som en oljetanker, du kan ikke bare snu den rundt.

Likevel tror han at rapporten sammen med krigen i Jemen utgjør en mulighet til å se på forholdet med nye øyne.

Noe av det første Biden gjorde som president, var å avslutte amerikansk deltakelse i offensive krigshandlinger i Jemen.

Han har også innført en midlertidig stans i våpensalg til både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som begge deltar i krigen mot den jemenittiske Houthi-bevegelsen.