WHO: En av ti langvarig svekket av covid-19

WHO Europa oppfordrer landene til å gjøre mer for å erkjenne og behandle langvarig covid. Tilgjengelige tall viser at én av ti har vedvarende svekket helse tolv uker etter at de ble smittet. Arkivfoto: Petr David Josek / AP / NTB
WHO Europa oppfordrer landene til å gjøre mer for å erkjenne og behandle langvarig covid. Tilgjengelige tall viser at én av ti har vedvarende svekket helse tolv uker etter at de ble smittet. Arkivfoto: Petr David Josek / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidel av dem som har hatt covid-19, hadde «vedvarende svekket helse» 12 uker etter at de ble smittet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHOs europasjef Hans Kluge sier mye fortsatt er ukjent om langvarig covid-19, men understreker at belastningen er «reell og betydelig».

Torsdag oppfordret WHO Europa politikere og beslutningstakere til å gjøre mer for å erkjenne og behandle langvarig covid-19.

Blant langtidseffektene nevnes utmattelse, brystsmerter, betennelser i hjertet, hodepine, glemsomhet, depresjon, tap av luktesans, tilbakevendende feber, diaré og øresus.

Særlig to av virusvariantene skaper bekymring

Ifølge WHO viser tilgjengelige data at rundt en av fire coronapasienter har symptomer en måned etter at de ble smittet. En av ti har fortsatt symptomer etter tolv uker.

Kluge sier viruset fortsatt sprer seg svært raskt i de 53 landene som dekkes av WHOs europakontor. Det er særlig to av virusvariantene som skaper bekymring.

Samtidig påpeker han at spredningen har avtatt og at det for andre uke på rad har vært under 1 million nye smittetilfeller i regionen.