Kinesisk romfartøy i bane rundt Mars

Kina sier romfartøyet Tianwen-1 har funnet sin midlertidige parkeringsbane rundt Mars i påvente av å kunne lande på den røde planeten en gang de neste månedene. Her avbildet på vei til Mars i desember. Foto: CNSA via AP / NTB
Kina sier romfartøyet Tianwen-1 har funnet sin midlertidige parkeringsbane rundt Mars i påvente av å kunne lande på den røde planeten en gang de neste månedene. Her avbildet på vei til Mars i desember. Foto: CNSA via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina sier romfartøyet Tianwen-1 har funnet sin midlertidige parkeringsbane rundt Mars i påvente av å kunne lande på den røde planeten en gang de neste månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske romorganisasjonen opplyser at fartøyet foretok en justering tidlig onsdag morgen og blir værende i den nye banen i om lag tre måneder før landingsforsøket.

Tiden før landing skal brukes til å kartlegge overflaten på planeten og undersøke det planlagte landingsstedet. Tianwen er tittelen på et eldgammelt dikt og kan oversettes til «jakten på sannhet».

Torsdag landet Nasas nye Mars-rover Perseverance ved et gammelt elvedelta i Jezer-krateret, som har en diameter på omtrent 49 kilometer. Der skal det samle inn prøver for å finne svar på om det noen gang har vært liv på planeten.

Nylig ankom også Amal-sonden utviklet i De forente arabiske emirater Mars og går i bane rundt planeten.

Å lande på Mars er svært vanskelig, og en rekke romfartøy har kommet til kort. Det nyeste kinesiske forsøket inkluderer bruken av en fallskjerm, raketter og luftputer. Landingen skal etter planen skje på sletta Utopia Planitia, der USAs Viking 2 landet i 1976.