Facebook sperrer deling av nyheter i Australia

Facebook har blokkert deling av nyheter på plattformen i Australia som respons på et lovutkast som pålegger dem å betale medier de viderebringer nyheter fra. Illustrasjonsfoto: Richard Drew / AP / NTB
Facebook har blokkert deling av nyheter på plattformen i Australia som respons på et lovutkast som pålegger dem å betale medier de viderebringer nyheter fra. Illustrasjonsfoto: Richard Drew / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook sperrer delingen av nyheter i Australia, med henvisning til et lovutkast som pålegger dem å betale medier de viderebringer nyheter fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook har i lengre tid forhandlet med australske myndigheter, som i et nytt lovutkast pålegger selskapet å betale for nyheter de distribuerer og tjener penger på.

Selskapet har fra tidlig torsdag gjort det umulig for australiere å publisere linker til nyhetsartikler eller klikke seg inn på Facebook-sidene til aviser og nyhetsmedier fra hele verden.

Rammer bredt

Men forbudet har også rammet flere nødtjenester i landet. Brann-, helse- og meteorologitjenester har hatt problemer med Facebook-sidene sine, og flere har rettet sinte oppfordringer til Facebook om å ordne opp.

En talsperson for nettgiganten har sagt at offisielle myndighetssider «ikke skal rammes av dagens kunngjøring» og at selskapet raskt skal rette dette opp.

Human Rights Watch beskriver blokkeringen – som også har rammet veldedige organisasjoner, sidene til urfolkssamfunn og til og med Facebooks egen Facebook-side – som en «urovekkende og farlig utvikling».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Facebook innfører alvorlige begrensninger og sensurerer informasjonsflyten til australiere, sier Elaine Pearson, som leder HRWs Australia-gren.

Regjeringen: Facebook tar feil

Den australske regjeringen langer ut mot Facebooks tiltak og kaller det «hardhendt».

– Facebook tok feil. Facebooks handlinger var unødvendige, de var hardhendte og de vil skade selskapets ry her i Australia, heter det i en uttalelse fra finansminister Josh Frydenberg.

Regjeringen har i likhet med flere mediegrupper også slått alarm om at blokkering av verifiserte nyhetsorganisasjoner kan føre til at desinformasjon florerer på plattformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sider som jevnlig fremmer desinformasjon og konspirasjonsteorier, har ikke blitt rammet av forbudet, ifølge AFP.

Kan sette presedens

Flere nettgiganter har kjempet mot det australske lovforslaget, som er det første i verden av sitt slag. Frykten er at det kan sette en global presedens som kan gjøre skade på forretningsmodellen deres og framtvinge store endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lovforslaget misforstår helt grunnleggende forholdet mellom vår plattform og utgivere som benytter den til å dele nyhetsinnhold, sier sjefen for Facebooks virksomhet i Australia og New Zealand, William Easton.

Facebooks respons står i skarp kontrast til den fra Google, som de siste dagene har fremforhandlet avtaler med flere mediegrupper, deriblant Rupert Murdochs News Corp.

Presset er stort på myndighetene for å få på plass en avtale med Facebook, og Frydenberg tvitret torsdag at han har hatt en «konstruktiv diskusjon» med Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Store reklameinntekter

For hver 100. dollar som blir brukt på nettreklame i landet, henter Google inn 53 av dem, mens Facebook får 28. Resten deles av andre, noe som tar viktige inntekter bort fra de journalistiske mediene, ifølge australske konkurransemyndigheter.

Situasjonen gjenspeiles i flere deler av verden, hvor nettgigantene møter tiltakende press for å dele inntektene sine med nyhetsorganisasjoner.