WHO: Den globale koronasmitten gikk ned 16 prosent forrige uke

En sørafrikansk kvinne venter på å bli koronatestet i Groblersdal, nordøst for Johannesburg. Foto: Jerome Delay / AP / NTB
En sørafrikansk kvinne venter på å bli koronatestet i Groblersdal, nordøst for Johannesburg. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Foto: NTB

Det ble registrert 2,7 millioner nye koronatilfeller forrige uke, en nedgang på 16 prosent fra uka i forveien, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Samtidig gikk antall dødsfall relatert til covid-19 ned 10 prosent, til 81.000. Tallene gjelder for uka fram til søndag.

I fem av de seks regionene WHO som deler verden opp i, gikk smitten ned minst 10 prosent. Kun i den østlige middelhavsregionen var smitten på vei opp, med 7 prosent.

I Afrika og i den vestre Stillehavsregionen gikk smitten ned 20 prosent, i Europa 18 prosent, i Amerika 16 prosent, mens nedgangen i Sørøst-Asia var på 13 prosent.

Det er den femte uka på rad at antallet nye smittetilfeller globalt har dalt. Nysmitten har nesten halvert seg siden januar – i uka som sluttet 4. januar ble det registrert mer enn 5 millioner smittetilfeller.

– Dette viser at enkle folkehelsetiltak fungerer, til og med når man må leve med varianter, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mandag var den britiske varianten påvist i 94 land, opp fra 86 forrige mandag.

Den sørafrikanske varianten har blitt registrert i 46 land, to flere enn forrige mandag, mens den brasilianske mutasjonen, som først ble oppdaget i Amazonas, har blitt registrert i 21 land, opp fra 15.

– Det som er viktig nå, er hvordan vi svarer på denne utviklingen. Brannen er ikke slukket, men vi har gjort den mindre. Hvis vi på noen front slutter å kjempe mot den, vil den komme stormende tilbake, sier Tedros.

Personvernpolicy