Russland: Norske aktiviteter truer regional sikkerhet

Det er amerikanske bombefly av denne typen som skal komme til Norge.
Det er amerikanske bombefly av denne typen som skal komme til Norge. Foto: Aijaz Rahi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har blitt åstedet for en militær oppbygging ved Russlands grenser i forkant av øvelsen der amerikanske bombefly skal delta, mener myndighetene i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan åpenbart ikke snakke om ro når spenningen bygger seg opp ved Russlands grenser, og en mektig ekserserplass er i ferd med å dannes for militære operasjoner mot vårt land, sa utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova til pressen i Moskva torsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Amerikanske B-1B-bombefly ventes denne måneden til Ørland i Trøndelag til felles trening med luftforsvaret som vokter Nato-alliansens nordflanke.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

– Ingen grunn til å bli provosert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping.

– At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor Nato-samarbeidet. Russland er vel kjent med dette og har ingen reell grunn til å bli provosert, sier han til NTB.

– Det er ikke snakk om å etablere noen amerikansk base i Norge. De amerikanske flyene skal være på den norske flybasen på Ørlandet for en kortere, tidsbegrenset periode, framholder forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere lignende hendelser

Zakharova hevder på sin side at det norsk-amerikanske samarbeidet er «det siste i en rekke lignende hendelser» som understreker det «permanente» nærværet av «amerikanske, britiske og nederlandske» styrker i Nord-Norge.

– Slike aktiviteter fra Oslos side truer regional sikkerhet og gjør slutt på den norske tradisjonen med ikke å tillate utenlandske militærbaser på sitt territorium i fredstid, sier Zakharova.

Den russiske ambassaden i Norge har tidligere uttalt at de vil følge situasjonen nøye og treffe de tiltakene de mener er nødvendige for å sikre sitt eget land.

200 soldater

Det er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres i Norge. De skal etter planen bli værende her i én måned for å drive samtrening med norske styrker.

Allerede i forrige uke landet rundt 200 amerikanske soldater på Ørland for å forberede øvelsen.

– Denne typen integrert trening med nære allierte øker begges evne til å samarbeide i våre nærområder, sa sjef for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.