Britisk minister: Over 4.000 varianter av coronavirus

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske helsemyndighetene mener det globalt er over 4.000 varianter av coronaviruset som utløser covid-19-sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vaksineprodusenter forsøker å forbedre sine produkter. Det er meget usannsynlig at dagens vaksiner ikke er effektive mot de forskjellige variantene som forårsaker alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse, sier den britiske ministeren for vaksinasjonsprogrammene, Nadhim Zahawi, til Sky News.

Han sier at Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca og andre kontinuerlig forsker på hvordan vaksinene deres kan møte nye varianter.

Tidsskriftet British Medical Journal skriver at mutasjoner som regel ikke har noen betydning.

– Mens tusenvis av varianter oppstår etter hvert som virusets DNA kopieres igjen og igjen i forbindelse med celledeling, er det ganske få av disse variantene som forventes å endre viruset på noen betydningsfull måte, heter det.

Zahawi sier at britene er verdensledende nå det gjelder kartlegging av arvemasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kartlegger alle varianter, så vi er klare til å reagere med en ny vaksine på enhver utfordring som viruset kan utgjøre, enten det er snakk om til høsten eller senere, sier den britiske ministeren.

Globalt er 2.268 millioner mennesker døde av covid-19. Det er en løpende debatt i forskningsmiljøer om hvorvidt dagens vaksiner kan være effektive mot stadig nye mutasjoner.