Britene ber om forklaring etter EUs innføring av eksportkontroll for vaksiner til Nord-Irland

Vaksinestriden mellom EU og den svensk-britiske legemiddelgiganten AstraZeneca har fått EU til å innføre tiltak som skal hindre eksport av vaksiner til Nord-Irland, selv om brexitavtalen skulle sikre fri eksport av alle varer. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
Vaksinestriden mellom EU og den svensk-britiske legemiddelgiganten AstraZeneca har fått EU til å innføre tiltak som skal hindre eksport av vaksiner til Nord-Irland, selv om brexitavtalen skulle sikre fri eksport av alle varer. Foto: Alastair Grant / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs eksportkontroll på koronavaksiner gjelder også Nord-Irland, selv om brexitavtalen skulle sikre fri eksport av alle varer. Storbritannia ber om forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I brexitavtalen mellom EU og Storbritannia fastslås det at alle produkter fritt skal kunne eksporteres fra EU til den britiske provinsen. Men EU har nå utløst en artikkel i den særskilte protokollen for Nord-Irland som åpner for at deler av avtalen kan tilsidesettes av den ene parten.

Den britiske statsministeren Boris Johnson ringte til EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen for å få en forklaring på bruken av denne nødparagrafen.

– Han uttrykte dyp bekymring for de mulige følgene av avgjørelsen fra EU om vaksineeksport, heter det i en uttalelse fra statsministeren kontor.

Johnsen ber om rask avklaring

EU-kommisjonen har så langt ikke kommentert forvirringen som har oppstått om eksportkontrollen.

Johnsons kontor ber i uttalelsen om en rask forklaring, melder BBC.

– Storbritannia har juridisk bindende avtaler med vaksineleverandører og venter ikke at EU, en venn og alliert, vil gjøre noe for å forstyrre oppfyllelsen av disse kontraktene, heter det i uttalelsen, der det også henvises til viktigheten av å opprettholde fredsavtalen for Nord-Irland, den såkalte Langfredagavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krangel rundt AstraZeneca

Grunnen er at EU frykter at bestemmelsen om fri eksport til Nord-Irland kan misbrukes av Storbritannia for å unngå eksportkontroll på vaksiner, melder BBC.

EU innførte fredag et system som innebærer at legemiddelselskaper må registrere all eksport av vaksiner som er produsert i EUs medlemsland. Ordningen blir innført etter at legemiddelselskapet AstraZeneca har varslet om mindre vaksineleveranser enn EU var forespeilet, samtidig som selskapet nekter å gi EU vaksiner som er produsert i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for det probritiske partiet DUP, Arlene Foster, reagerer kraftig på EUs avgjørelse og kaller det en «utrolig fiendtlig handling»

Den særskilte protokollen for Nord-Irland er laget for å unngå en såkalt hard grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.

Kan tre i kraft lørdag

EU forventer at den nye kontrollen trer i kraft lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har betalt disse selskapene for å øke produksjonen og nå forventer vi at det leverer, sier EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

Tiltaket skal i første omgang vare i seks uker, men kan vare ut mars.

Verdens helseorganisasjon (WHO) omtaler EUs avgjørelse som «en veldig urovekkende trend» som kan sette den globale vaksineforsyningen i fare.

– Det er ikke til hjelp at noe land på dette tidspunkt begrenser eksporten som hindre fri flyt av nødvendige ingredienser til å produsere vaksiner eller andre medisiner til resten av verden, sier direktør for medisin og helseprodukter i WHO Mariangela Simao.

Macron-uttalelse

Fredag ringte også den britiske ministeren Michael Gove til EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic for å uttrykke bekymring.

Ifølge en talsmann for den britiske statsministerens kontor har EU unnlatt å varsle Storbritannia om sine handlinger knyttet til Nord-Irland-protokollen. Han sier videre at Storbritannia vurderer nøye hva neste steg vil bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelser fra Frankrikes president Emmanuel Macron fredag har også vekket reaksjoner i Storbritannia. I et intervju med en gruppe medier, blant dem The Guardian , uttalte han at vaksinen fra AstraZeneca så ut til å være «kvasi-ineffektiv» på personer eldre enn 65.

Han innrømmet imidlertid at han ikke hadde tall eller ytterligere informasjon å vise til, skriver avisen.