Klimakrise vekker dyp bekymring i global FN-undersøkelse

Klimakrisen skaper stor internasjonal bekymring, viser en ny omfattende FN-undersøkelse med 1,2 millioner respondenter.
Klimakrisen skaper stor internasjonal bekymring, viser en ny omfattende FN-undersøkelse med 1,2 millioner respondenter. Foto: Michel Euler / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den globale grasrotbevegelsen for klimahandling vinner stadig mer fram, viser en ny omfattende undersøkelse fra FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1,2 millioner mennesker har deltatt i den globale FN-undersøkelsen, og nesten to tredeler av dem mener at menneskeheten står overfor en alvorlig klimakrise, opplyser forskere fra FNs utviklingsprogram (UNDP) og Oxford-universitetet.

– Bekymringen over klimakrisen er langt mer utbredt enn vi har vært klar over, sier sosiolog Stephen Fisher ved Oxford-universitetet, som er en av forskerne bak studien.

Vil ha koordinert handling

Undersøkelsen er gjennomført i 50 land blant unge og gamle, fattige og rike. De ble også bedt om å ta stilling til forskjellige politiske muligheter og reaksjoner på klimakrisen.

– Det store flertallet av dem som anerkjenner en alarmerende klimakrise, ønsker rask og koordinert handling, sier Fischer.

Over 80 prosent av de spurte i Storbritannia, Italia og Japan uttrykte dyp bekymring for klimakrisen og global oppvarming, mens mer enn 75 prosent i Frankrike, Tyskland, Sør-Afrika og Canada gjorde det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimabevegelse vinner fram

Meningsundersøkelsen er gjennomført via en app som har gitt forskerne tilgang til demografiske grupper som normalt ikke ville ha deltatt i slike undersøkelser.

Resultatene tyder på at den globale grasrotbevegelsen for klimahandling vinner stadig mer fram. Bevegelsen fikk for alvor stor internasjonal oppmerksomhet i 2019, blant annet inspirert av den svenske aktivisten Greta Thunberg som den gang var 16 år.

Corona-fokus

Dette skjer til tross for at coronapandemien har stjålet det meste av folks oppmerksomhet det siste året og skjøvet klimakrisen i bakgrunnen.

Global oppvarming fører blant annet til mer ekstreme og farlige værforhold og får verdenshavene til å stige.

Økende temperatur på jorda fører til nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet.