Dumaen vedtok fem års forlengelse av atomvåpenavtale

Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, har vedtatt å forlenge Ny Start-avtalen om atomvåpen med USA i fem år. Dette bildet viser russiske RS-24 missiler under en parade i Moskva i juni i fjor.
Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, har vedtatt å forlenge Ny Start-avtalen om atomvåpen med USA i fem år. Dette bildet viser russiske RS-24 missiler under en parade i Moskva i juni i fjor. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen har stemt for å forlenge atomvåpenavtalen med USA med fem år.

Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store avtalen om nedrustning av atomvåpen mellom USA og Russland og utløper 5. februar.

Avtalen, som ble inngått mellom de daværende presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev i 2010, fastslår at de to landene maksimalt kan ha 1.550 kjernefysiske stridshoder i sine arsenal.

Den begrenser også hvor mange interkontinentale raketter og utskytningsplattformer de to land kan ha.

Betingelsesløs forlengelse

Få timer etter at Joe Biden var tatt i ed som USAs president i forrige uke, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år. Dagen etter opplyste Det hvite hus at Biden også ønsket å forlenge avtalen.

Tirsdag kveld snakket Biden og Russlands president Vladimir Putin sammen på telefon, og onsdag vedtok Dumaen å ratifisere en forlengelse av Ny Start-avtalen.

339 representanter stemte for ratifisering, og ingen stemte imot. Det er ventet at overhuset i nasjonalforsamlingen, Føderasjonsrådet, får avtalen på sitt bord i løpet av dagen.

Frykt for rustningskappløp

Tidligere president Donald Trump forsøkte mot slutten av sin periode å få Russland med på en kortere forlenging av avtalen, men dette strandet fordi han også insisterte på at Kina måtte slutte seg til avtalen.

Frykt for et nytt rustningskappløp har fått mange til å frykte følgene dersom avtalen ikke blir forlenget.

Samtidig med at det nå ligger an til en videreføring av avtalen, har Biden varslet en tøffere linje og mulige straffereaksjoner mot Russland som følge av andre forhold.

Vil stille til ansvar

– Vi vil stille Russland til ansvar for de hensynsløse og aggressive handlinger vi har sett de siste måneder og år, sa en tjenestemann i Biden-administrasjonen i forrige uke.

Ifølge Washington Post har bedt USAs øverste etterretningssjef Avril Haines utarbeide en detaljert rapport om Russlands angivelige forsøk på å påvirke utfallet av presidentvalget i november, bruk av et kjemisk stridsmiddel mot opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og løfte om dusør til opprørere som dreper amerikanske soldater i Afghanistan.

Personvernpolicy