Amnesty: Brutaliteten i Hviterussland fortsetter uhindret

Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd i 26 år. Amnesty sier torturen av hans meningsmotstandere og demonstranter fortsetter. Her besøker presidenten innenriksdepartementets spesialstyrker 30. desember. Foto: Maxim Guchek / BelTA Pool Photo via AP / NTB
Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd i 26 år. Amnesty sier torturen av hans meningsmotstandere og demonstranter fortsetter. Her besøker presidenten innenriksdepartementets spesialstyrker 30. desember. Foto: Maxim Guchek / BelTA Pool Photo via AP / NTB Foto: NTB scanpix

Fengslede demonstranter i Hviterussland blir utsatt for systematisk tortur, hevder Amnesty International i en rapport.

Presidentvalget i landet i august og det omstridte resultatet førte til massive protester mot landets mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko.

Rapporten fra Amnesty inneholder skildringer fra fengslede som sier de har blitt avkledd, slått og i dagevis nektet mat, drikke og medisiner.

Ingen stilles til ansvar

Mennesker dør, tortureres, forfølges og fornedres av politiet, og ingen stilles til ansvar. Protestene fortsetter, men diktatoren sitter fortsatt ved makten, påpeker menneskerettighetsorganisasjonen.

– Rettsvesenet i Hviterussland har sviktet over hele linjen når det gjelder å stille de ansvarlige til ansvar, sier Hviterussland-ekspert og aktivist Jovanka Worner til nyhetsbyrået DPA.

Det internasjonale samfunnet må handle umiddelbart for å sikre at de mange menneskerettighetsbruddene blir etterforsket, krever Amnesty.

Det har vært ukentlige demonstrasjoner i Minsk og i andre byer i landet siden valget i august i fjor. Demonstrasjonene har blitt slått hardt ned på av politi og sikkerhetsstyrker. Mer enn 30.000 har blitt pågrepet, mange har blitt drept og flere hundre skadd.

Har bevis

Volden mot demonstrantene har vært synlig i gatene, men hva som skjer bak lukkede dører etter at demonstrantene er hentet inn av politiet er ofte ukjent. Det omtales i en voksende bunke vitnesbyrd.

Amnesty sier organisasjonen har foto, videoopptak og forklaringer fra fengslede, ofre og vitner som kan brukes som bevis for brudd på menneskerettighetene.

Lukasjenko har styrt Hviterussland i 26 år og erklærte seier i presidentvalget med 80,1 prosent av stemmene. EU anerkjenner ham ikke lenger som president og mener opposisjonens leder Svetlana Tikhanovskaja vant valget.

Hun er for tiden i eksil i Litauen, men ønsker å vende hjem og har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp.

Personvernpolicy