IMF tror på økt vekst i 2021, men advarer mot mer fattigdom

Pandemien har ført til nedstengninger og en alvorlig knekk for verdensøkonomien, men Det internasjonale pengefondet (IMF) oppjusterer sine prognoser for 2021. Det er fortsatt mye usikkerhet, blant annet knyttet til hvor godt vaksinene vil fungere og om nye utbrudd og mutasjoner vil føre til nye innstramminger.
Pandemien har ført til nedstengninger og en alvorlig knekk for verdensøkonomien, men Det internasjonale pengefondet (IMF) oppjusterer sine prognoser for 2021. Det er fortsatt mye usikkerhet, blant annet knyttet til hvor godt vaksinene vil fungere og om nye utbrudd og mutasjoner vil føre til nye innstramminger. Foto: Melissa Phillip / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale pengefondet hever prognosene for global økonomisk vekst i år, men advarer mot økte forskjeller og sier det vil bli millioner av nye fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk prognose anslår IMF en vekst i verdensøkonomien på 5,5 prosent i år. Det er 0,3 prosentpoeng høyere enn pengefondets anslag i oktober. Det er også betydelig mer enn nedgangen i år, som nå anslås å bli på 3,5 prosent. For 2022 anslår IMF at veksten blir på 4,2 prosent.

Samtidig advarer fondet mot økte forskjeller ettersom gjenreisingen etter pandemien vil slå ulikt ut. Nærmere 90 millioner mennesker vil bli kastet ut i ekstrem fattigdom i 2020 og 2021, anslår fondet.