Sørafrikansk statsråd død av covid-19

<p>Coronapandemien har krevd nærmere 40.000 liv i Sør-Afrika, der det også har dukket opp en mutert variant av viruset. Denne mannen ble testet ved et mobilt testsenter utenfor Johannesburg. Foto: Ali Greeff / AP / NTB</p>
Coronapandemien har krevd nærmere 40.000 liv i Sør-Afrika, der det også har dukket opp en mutert variant av viruset. Denne mannen ble testet ved et mobilt testsenter utenfor Johannesburg. Foto: Ali Greeff / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Den sørafrikanske regjeringens ansikt utad i kampen mot coronapandemien, Jackson Mthembu, døde selv av viruset.

62 år gamle Mthembu var statsråd og en nær rådgiver for president Cyril Ramaphosa.

Han var også talsmann for regjeringspartiet ANC under presidentene Nelson Mandela og Thabo Mbeki.

– Det er med dyp sorg og sjokk at vi i dag må melde at statsråd Jackson Mthembu tidligere i dag gikk bort som følge av komplikasjoner knyttet til covid-19, heter det i en kunngjøring fra Ramaphosa.

Seks statsråder i den sørafrikanske regjeringen har fått påvist coronasmitte, men Mthembu er det første regjeringsmedlemmet som dør av covid-19.

Hardt rammet

Regjeringen i nabolandet Zimbabwe er også hardt rammet av pandemien. Der har viruset krevd livet til tre statsråder, blant dem utenriksminister Sibusiso Moyo som døde onsdag.

Nærmere 1,4 millioner sørafrikanere har til nå testet positivt for coronaviruset, og tallet på døde nærmer seg 40.000.

Dette tilsvarer 65 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har elleve.

Ny virusvariant

Forskere har påvist en ny mutert virusvariant i landet, som både skal være mer smittsom og som øker risikoen for å bli coronasmittet på nytt.

Den sørafrikanske virusvarianten vekker stor bekymring, og Norge har etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) innført strengere tiltak og påbud om testing for reisende fra landet.

Personvernpolicy