FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

En arbeider spiser en tomat på et av Asias største matmarkeder, Azadpur mandi i New Delhi, India. Foto: Mustafa Quraishi / AP / NTB
En arbeider spiser en tomat på et av Asias største matmarkeder, Azadpur mandi i New Delhi, India. Foto: Mustafa Quraishi / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pandemien har ødelagt jobbmarkedet i hele bransjer og ført til dyrere matvarepriser, kommer det fram i en rapport fire FN-organisasjoner offentliggjorde onsdag.

Ifølge FN har pandemien gjort det vanskeligere for 1,9 milliarder mennesker å ha et sunt kosthold. De siste anslagene viser at nesten 688 millioner mennesker i verden er feilernært, nesten halvparten av dem er i Asia.

Rapporten men slår fast at ytterligere 140 millioner har falt inn i ekstrem fattigdom på grunn av koronaviruset.

Akutt matusikkerhet

Ved utgangen av 2020 var rundt 265 millioner rammet av akutt matusikkerhet, ifølge rapporten.

En nøkkelfaktor er matvareprisene, som er et problem i så vel rike land som Japan som fattige Øst-Timor og Papua New Guinea.

I India er også brutte forsyningslinjer og transportproblemer et stort problem, særlig under koronanedstengninger. Dagarbeidere og migranter er de mest sårbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye priser

Rundt om i Asia har høye priser på frukt, grønnsaker og meieriprodukter gjort det «nesten umulig» for lavinntektsfamilier å ha et godt og sunt kosthold, advarer rapporten.

Det er også store forskjeller fra land til land. Mens det koster 5 dollar om dagen å ha et sunt kosthold i Thailand, Laos, Bhutan og Indonesia, koster det under 3 dollar dagen i Australia og New Zealand.