Avis: Trump har diskutert å starte nytt parti

President Donald Trump vurderer ifølge personer nær ham å starte et nytt parti. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
President Donald Trump vurderer ifølge personer nær ham å starte et nytt parti. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump har diskutert muligheten for å starte et nytt parti med flere personer de siste dagene, sier kilder til Wall Street Journal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisa understreker at det er uvisst om Trump virkelig mener alvor med planene. Det å starte et rivaliserende parti vil kreve mye innsats og vil møte stor motstand fra republikanerne. Tredjepartier har historisk sett slitt i USA.

Ifølge flere personer nær Trump har imidlertid muligheten for å stifte et parti med navnet «Patriotpartiet» vært noe presidenten har diskutert med rådgivere og andre i sin omgangskrets de siste dagene.

Det skjer mens forholdet mellom Trump og Det republikanske partiet har surnet etter kongressopprøret. Tirsdag sa senatslederen Mitch McConnell at Trump har skylda for den dødelige stormingen av Kongressen.

Youtube blokkerer Trump i en uke til

Fakta om Donald Trump

* Født 14. juni 1946 i Queens i New York.

* Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap.

* Studerte økonomi ved Wharton School of the University of Pennsylvania.

* Startet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump. Etablerte sin egen eiendomsvirksomhet og overtok etter hvert også farens. Kjøpte opp flyselskaper og kasinoer.

* Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 1990-tallet.

* Er ifølge Forbes (2018) god for 3,1 milliarder dollar, rundt 25 milliarder kroner. Er dermed USAs rikeste president noensinne.

* Var i 2004–2015 produsent og programleder for realityshowet «The Apprentice» på TV-kanalen NBC.

* Uttrykte i 1987 interesse for å gå inn i politikken. I 1999 forsøkte han å bli nominert som presidentkandidat for Reformpartiet, men trakk seg. Han vurderte å stille som presidentkandidat i 2004 og 2012.

* I 2015 kastet han seg inn i den republikanske nominasjonskampen. Til manges overraskelse vant han valget i november 2016.

* Tiltrådte 20. januar 2017 som USAs 45. president.

* Stilte til gjenvalg i 2020-valget. Etter et valg med rekordhøy valgdeltakelse og svært jevne resultater i flere vippestater erklærte Joe Biden seier lørdag 7. november. Trump fremmet en rekke ubegrunnede påstander om valgfusk og uregelmessigheter og ville ikke innrømme valgnederlag.

(Kilde: NTB)

Videotjenesten Youtube sperrer president Donald Trumps konto i ytterligere en uke på grunn av regelbrudd.

Trumps personlige Youtube-konto ble sperret etter det Youtube har omtalt som flere regelbrudd i kjølvannet av den voldelige kongresstormingen i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Youtube eies av Alphabet, Googles eierselskap. De varsler tirsdag at Trumps utestengelse gjelder i minst en uke til.

– Det gjøres på grunn av bekymring for den pågående risikoen for vold, heter det fra Alphabet ifølge Reuters.

Trump brukte for øvrig Youtube-kontoen til Det hvite hus for å legge ut en video med sin avskjedstale tirsdag.

Trump har oppdatert presidentkalenderen for siste gang

I den siste kalenderoppføringen i Donald Trumps ene presidentperiode står det kort og godt at han vil bruke dagen på å forlate Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps offisielle kalender har vært fulgt tett av journalister verden rundt. De siste dagene har presidenten holdt seg i Det hvite hus, og ifølge kalenderen «hatt mange telefonsamtaler og mange møter».

Kalenderposten for Trumps siste dag som USAs president er konkret og kortfattet:

– Presidenten og førstedamen vil forlate Det hvite hus klokken 8 og dra til Palm Beach, Florida, står det ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det står ingenting om seremonien Trump har planlagt på luftforsvarsbasen Andrews, som finner sted kort tid etter at Trump og kona Melania er blitt fløyet vekk fra Det hvite hus.

Biden og Trump naboer for en natt

Joe Biden tilbringer siste natt før han tar over som USAs president i Blair House, like over gata fra Det hvite hus der Donald Trump har siste dag på jobb.

Etter minnemarkeringen i nasjonalparkanlegget National Mall, trakk Biden seg tilbake til Blair House, der han vil finpusse på talen han skal holde når han onsdag tas i ed.

Blair House er presidentens gjestebolig, der utenlandske statsledere og andre dignitærer holder hus på besøk til den amerikanske hovedstaden. Fra Blair House kan Biden se over til Det hvite hus.

I en natt blir dermed Biden og Trump verdens mektigste naboer. Og som det så ofte er, er det ikke et godt naboforhold. Trump boikotter Bidens innsettelse onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge amerikanske medier var det hektisk virksomhet i Det hvite hus tirsdag. Siste dag på post ble brukt til vurderinger om hvem som skulle benådes og ikke, og hvilke andre avgjørelser som kunne tas i siste liten.

– Illustrerende for Trumps presidentskap, råder kaoset også i dag, melder CNN i sin direktesending.

Video: Trump: – Taper jeg så gjør jeg noe annet