Biden-administrasjonen varsler ny tilnærming til Saudi-Arabia

Houthi-soldater går forbi en stengt amerikansk ambassade i Sana under en demonstrasjon mot amerikanernes terrorlisting av bevegelsen mandag. Antony Blinken, som er nominert til posten som utenriksminister av påtroppende president Joe Biden, sier Biden-administrasjonen «umiddelbart» vil gjøre en vurdering av terrorlistingen, og også gjøre slutt på sin støtte til Saudi-Arabias offensiv i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB
Houthi-soldater går forbi en stengt amerikansk ambassade i Sana under en demonstrasjon mot amerikanernes terrorlisting av bevegelsen mandag. Antony Blinken, som er nominert til posten som utenriksminister av påtroppende president Joe Biden, sier Biden-administrasjonen «umiddelbart» vil gjøre en vurdering av terrorlistingen, og også gjøre slutt på sin støtte til Saudi-Arabias offensiv i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden-administrasjonen vil raskt vurdere terrorlistingen av Houthi-bevegelsen og stanse støtten til Saudi-Arabias offensiv i Jemen, sier Antony Blinken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under høringen i Senatet tirsdag sa Blinken, som er Joe Bidens kandidat til å bli USAs nye utenriksminister, at han «umiddelbart» vil se på Trump-administrasjonens terrorlisting av Houthi-bevegelsen i Jemen, i frykt for at den kan forverre den humanitære krisen i landet.

Blinken sa at terrorlistingen ikke ser ut til å bidra til innsatsen mot houthiene, og ei heller til å få dem tilbake til forhandlingsbordet, samtidig som den gjør det «enda vanskeligere enn det allerede er å tilby humanitær hjelp» til landets desperate befolkning.

Trump-administrasjonen kunngjorde 11. januar at houthiene skulle terrorlistes. Bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koalisjonen har siden, med støtte fra vestlige land som USA og Storbritannia, gjennomført over 20.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Blinken sa at houthiene må ta på seg sin del av ansvaret, men at også Saudi-Arabia har bidratt til den humanitære krisen.

– Derfor bør vår støtte ta slutt, sa han.