Navalnyj publiserer gransking av Putin-eiendom

Regimekritikeren Aleksej Navalnyj publiserte tirsdag en gransking av makteliten i Russland og en tilhørende video.
Regimekritikeren Aleksej Navalnyj publiserte tirsdag en gransking av makteliten i Russland og en tilhørende video. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj, som ble pågrepet i landet søndag, har publisert en gransking med sterke anklager mot president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskingen ble publisert på Navalnyjs blogg tirsdag sammen med en video av Navalnyj som hadde blitt spilt inn før han ankom Russland søndag.

Som ventet ble Navalnyj pågrepet da han vendte tilbake til Russland søndag kveld, den første gangen han satte sine føtter i landet siden han ble evakuert til Tyskland etter å ha blitt forgiftet i august i fjor.

Granskingen dreier seg om en eiendom ved Svartehavet som det hevdes tilhører president Vladimir Putin. Eiendommen skal ha en verdi på over 10 milliarder kroner og ble ifølge granskingen betalt for med «den største bestikkelsen i historien».

Eiendommen skal være 39 ganger så stor som Monaco, og den skal blant annet inneholde et kasino, vingårder og en skøytebane.

Mektig nettverk

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som Navalnyj hele veien har hevdet står bak forgiftningen av ham, skal eie mer enn 7.000 hektar med jord rundt eiendommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komplekset skal være finansiert av nære allierte av Putin, blant dem Igor Setsjin, sjef for den russiske oljegiganten Rosneft, og milliardæren Gennadij Timsjenko.

– Det er en separat stat inne i Russland. Og i den staten er det en eneste uerstattelig tsar: Putin, sier Navalnyj.

Avfeier anklagene

Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov avfeier tirsdag anklagene overfor nyhetsbyrået Ria Novosti og kaller dem usanne.

Granskingen ligner på en gransking fra 2017 som var rettet mot daværende statsminister Dmitrij Medvedev, og som skapte en bølger med demonstrasjoner. Navalnyj sto også bak den granskingen.

3 millioner personer hadde sett videoen av Navalnyj innen de første to timene etter den ble publisert tirsdag.