Kina forsvarer håndteringen av coronapandemien i starten

Kina kunne og burde ha reagert raskere for å hindre spredning av coronasmitte, mener ekspertgruppe. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Kina kunne og burde ha reagert raskere for å hindre spredning av coronasmitte, mener ekspertgruppe. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ekspertgruppe mener Kina burde reagert raskere i startfasen av coronapandemien. Kina forsvarer håndteringen, men sier at de ønsker å gjøre det bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den uavhengige ekspertgruppen kritiserer både Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO) i en rapport som ble lagt fram tirsdag.

Gruppen mener at Kina trolig kunne ha reagert raskere da faresignalene begynte å melde seg. I tillegg burde lokale og nasjonale myndigheter i Kina ha iverksatt strengere tiltak alt i januar.

Hua Chunying, talsperson for Kinas utenriksdepartement, sa tirsdag at landet «selvfølgelig bør streve etter å gjøre det bedre», så betyr det ikke at Kinas håndtering har vært utilstrekkelig.

– Som det første landet som slo alarm om pandemien, utførte vi raske og avgjørende tiltak selv om vi hadde ufullstendig informasjon den gangen, sa Hua.

Ekspertgruppen kritiserer også WHO for å ha reagert seint og mener at strakstiltak for å bremse smittespredning burde ha blitt innført i samtlige land der smitte var sannsynlig.

Kina har tidligere blitt kritisert for manglende åpenhet etter at coronaviruset ble påvist i Wuhan mot slutten av 2019. I verden er det så langt rapportert om 100 millioner smittetilfeller og over to millioner coronarelaterte dødsfall, men de reelle tallene antas å være langt høyere.