Guatemala: 9.000 migranter fra Honduras har krysset grensen

Migranter som håper å nå USA går langs veien i Chiquimula i Guatemala, Saturday, Foto: Sandra Sebastian / AP / NTB
Migranter som håper å nå USA går langs veien i Chiquimula i Guatemala, Saturday, Foto: Sandra Sebastian / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 9.000 migranter fra Honduras har tatt seg over grensen til nabolandet i forsøket på nå USA, ifølge myndighetene i Guatemala.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse ber Guatemalas president Alejandro Giammattei myndigheten i Honduras om å «stoppe masseutvandringen av landets innbyggere».

Fredag og lørdag presset migrantene seg forbi om lag 2.000 politibetjenter og soldater som er stasjonert på grensa, og flesteparten krysset grensen uten å vise til en negativ koronatest, slik Guatemala krever.

Soldater har stengt av en hovedvei i Chiquimula nær grensen til Honduras for å hindre at karavanen fortsetter nordover.

I Mexico gjøres flere tusen soldater fra nasjonalgarden og grensestyrken klare ved landets sørlige grense i et forsøk på å avskrekke migrantene fra å ta seg inn i Mexico.

Fredag krysset to gruppe med mer enn 3.000 honduranske migranter grensen til Guatemala uten å registrere seg, og lørdag tok en tredje gruppe seg inn i landet.

Migrantene er på flukt fra fattigdom, arbeidsløshet, kriminelle gjenger og narkotikarelatert vold samt to ødeleggende orkaner, planlegger migrantene å gå flere tusen kilometer gjennom Mellom-Amerika, inn i Mexico og videre til USA, der mange håper å få søke asyl.

Tidligere forsøk på å danne lignende karavaner er blitt stoppet av Mexico, Guatemala eller Honduras.