Størst smittespredning i verden: – Står overfor en smittetsunami

Statsminister Micheál Martin ville gi irene en god jul. Irland har nå fått den største smittespredningen i verden, målt i antall smittede i forhold til innbyggertallet.
Statsminister Micheál Martin ville gi irene en god jul. Irland har nå fått den største smittespredningen i verden, målt i antall smittede i forhold til innbyggertallet. Foto: John Thys / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

På bare uker gikk Irland fra å ha lavest smittevekst i EU til å ha størst smittespredning i verden. Smittetsunami, er statsministerens eget ord på utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irland, som har i underkant av 5 millioner innbyggere, har fått applaus for måten landets myndigheter har håndtert de to første pandemibølgene på.

I desember var smitteforekomsten den laveste i EU etter at landet ble det første medlemslandet som iverksatte nedstengning nummer to. Men i ukene siden da har smitteveksten økt kraftig.

Mandag 11. januar ble det registrert 1.288 bekreftede smittetilfeller per 1 million innbyggere, ifølge statistikk som Oxford-universitetet har samlet inn. Det gjorde at Irland denne dagen var det landet i verden som hadde størst smitteutbredelse i forhold til innbyggertallet, foran Tsjekkia og Slovenia.

En mer oppdatert oversikt fra det amerikanske Johns Hopkins-universitetet viser at Irland fram til torsdag hadde 1.407 smittede per 1 million innbyggere.

– Smittetsunami

Fram til 1. januar hadde landet registrert litt over 93.000 smittetilfeller. Mandag hadde smittetallet vokst til over 150.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter varslet Sveits innføring av karantene for tilreisende fra Irland. Sveits' beslutning kom etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kalte økningen i smitteforekomsten i Irland blant verdens mest akutte.

Det irske helsevesenet har advart om at kapasiteten på sykehusene er sprengt. Tirsdag var 1.700 personer innlagt med coronavirus, nesten dobbelt så mange som på det høyeste nivået under fjorårets første pandemibølge.

I forrige uke brukte statsminister Micheál Martin sterke ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helsepersonell står overfor en smittetsunami, sa statsministeren i forrige uke.

Den tredje nedstengningen ble innført 30. desember og skal vare i minst én måned. Tiltakene omfatter stengte skoler, stengte hotell og tjenestetilbud, og stengte dører for alt ikke-essensielt næringsliv.

– Med mindre du driver med ytterst essensielt arbeid har du ingen grunn til å være utenfor hjemmet ditt, sa Martin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville redde julen

Bare noen uker tidligere var Irland et av landene som gikk lengst i å fjerne virusrelaterte restriksjoner, for å gi folk et pusterom i julehøytiden.

Puber, restauranter, treningsstudioer, frisører og butikker kunne gjenåpne i desember.

Regjeringens beslutning var angivelig i strid med rådet fra et ekspertutvalg nedsatt av helsedepartementet og som gir regjeringen råd om hvordan coronapandemien bør håndteres. Utvalget hadde anbefalt at de gjeldende strengere tiltakene fortsatt ble opprettholdt.

Regjeringen gikk et steg videre i slutten av desember. Da fjernet regjeringen restriksjoner på hvor mange som kunne være samlet på samme sted. Opptil tre husstander kunne være sammen, var budskapet fra Martin. Målet var å gi folk det han kalte «en meningsfull jul».

Irlands helsedirektør Tony Holohan har sagt at restriksjonsletten i desember førte til en betydelig endring i folks sosialiseringsmønster. Sosialiseringen blant folk var tilbake på nivået før pandemien brøt ut, noe som bidro til smittebølgen som landet nå er inne i, ifølge Holohan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mutert virus

Irland har nå også meldt om en smittevekst av den nye muterte virusvarianten som først ble identifisert i nabolandet Storbritannia. Den nye mutasjonen antas å være opptil 70 prosent mer smittsom.

Irland påviste det første tilfellet av det muterte viruset 1. juledag. Mandag 11. januar la helsemyndighetene fram statistikk som viste utviklingen i årets første uke. Tallene viser at den nye muterte virusvarianten da utgjorde 45 prosent av alle nye påviste smittetilfeller.

For å hindre spredning av det muterte viruset fra nabolandet innførte Irland riktignok flyforbud i perioden mellom 20. desember og 9. januar, og passasjerer som kommer til Irland etter denne datoen, må vise fram negativ coronatest.

Men irske medier har pekt på at den unike landegrenseordningen mellom Irland og den britiske provinsen Nord-Irland kan ha lagt en demper på innsatsen for å spre den muterte virusvarianten fra å ta seg inn i Irland likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 500 kilometer lange grensen hadde i årevis bidratt til konflikt. Temaet har vært for politisk sensitivt til at myndighetene har villet stenge grensen i forbindelse med coronatiltak. Senest mandag sa Martin at det var meget vanskelig å stenge grensen. Det ville dessuten være for enkelt å fokusere kun på dette ene området og legge skylden for smittespredningen på det, hevdet han, og la til:

– Jeg godtar sosialisering. Jeg ville tilføyd den britiske virusvarianten, og jeg ville ha lagt til øvrige faktorer også, sa han til radiostasjonen Newstalk.