Helsevesenet kollapser i Amazonas – går tomt for oksygen

Her blir tomme oksygenflasker fraktet bort fra et sykehus i Manaus torsdag. Foto: Edmar Barros / AP / NTB
Her blir tomme oksygenflasker fraktet bort fra et sykehus i Manaus torsdag. Foto: Edmar Barros / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsevesenet i byen Manus i delstaten Amazonas i Brasil er i ferd med å kollapse, varsler myndighetene. Årsaken er trolig den nye varianten av coronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsevesenet har nådd bristepunktet der sykehusene går tomme for oksygen i Manus. Amazonas vender nå til USA for hjelp, og ber dem sende oksygentanker.

De ønsker også å legge press på president Jair Bolsonaros administrasjon for å øke støtten.

– Byen er tom for oksygen. Noen helsesentre har blitt en form for kvelingskamre, forteller Jessem Orellana fra det vitenskapelige instituttet Fiocruz-Amazonia til AFP.

Tryglet om oksygen

Myndighetene i Amazonas begynte torsdag å fly coronasyke pasienter ut av byen til andre delstater og byer i Brasil.

Samme dag mottok de akutthjelp fra forsvaret, etter at det sirkulerte flere videoer i sosiale medier der pårørende tryglet folk om å kjøpe oksygen til pasientene i Manus.

Pasienter og pårørende måtte vente lenge på flere oksygenflasker, og for noen kom de for sent.

Mutert virusvariant

En mutert variant av coronaviruset som ble oppdaget i landet tidligere denne uken, herjer i Brasils største delstat. Det er trolig det som har ført til en kraftig økning i smittetilfeller der. Virusvarianten ligner mutasjonen fra Storbritannia og Sør-Afrika: den skal smitte hyppig, men ikke være mer dødelig enn andre varianter av viruset.

I tillegg ble det holdt flere større samlinger i forbindelse med lokalvalget i november, fulgt av julefeiringer i desember, som kan ha bidratt til å øke smittetilfellene.

Det er erklært unntakstilstand i delstatshovedstaden, hvor det blant annet er innført portforbud etter klokken sju om kvelden.