Militære blant de pågrepne etter stormingen av Kongressen

Nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen i Washington D.C. etter stormingen av kongressbygningen forrige uke. Flere folk med bakgrunn fra politiet og militæret deltok i stormingen.
Nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen i Washington D.C. etter stormingen av kongressbygningen forrige uke. Flere folk med bakgrunn fra politiet og militæret deltok i stormingen. Foto: Andrew Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politifolk ble observert i eller rundt Kongressen under stormingen forrige uke. En av dem er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er over ti soldater og politbetjenter under etterforskning, viser en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

I flere tilfeller så det ut til at de som stormet Kongressen, brukte samme taktikk og samme type skuddsikre vester og teknologi som politiet gjorde.

Amerikanske ekstremismeeksperter har i årevis bekymret seg for at høyreradikale militsgrupper og hvit overmakt-grupper radikaliserer og rekrutterer personer med bakgrunn fra politiet eller militæret.

– IS og al-Qaida ville siklet over noen med treningen og erfaringen til en amerikansk soldat. Disse folkene har evner som langt overgår det enhver utenlandsk terrorgruppe kan gjøre, sier Michael German, som er tidligere FBI-agent og stipendiat ved Brennan Center for Justice ved New York University.

En Pentagon-tjenesteperson sa til nyhetsbyrået AFP torsdag at forsvarsdepartementet har observert en økning i høyreradikal aktivitet i militæret det siste året, som også speiles i resten av samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at noen grupper aktivt forsøker å rekruttere militærpersonell til sin sak, eller oppmuntrer medlemmene til å verve seg til militæret med formål å tilegne seg forsvarets ferdigheter og erfaringer, sa han.

FBI har pågrepet mer enn 100 personer i forbindelse med stormingen av Kongressen, og de leter fortsatt etter personer som kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot innsettelsesseremonien 20. januar. FBI-sjef Christopher Wray sier mer enn 200 mistenkte er identifisert i forbindelse med opptøyene.